Iz zastora u kupaonici vire opasne bakterije

KAD čistite kadu, dobro operite i zastore jer iz njih vrebaju mnoge opasne bakterije, upozoravaju američki mikrobiolozi.

Plastični zastori u kupaonicama pravi su rasadnik bakterija koje mogu izazvati opasne infekcije, tvrdi Norman Pace, mikorobiolog sa Sveučilišta Colorado u Boulderu koji već dugo proučava mikrobiološke kolonije u čovjekovoj sredini. Proučavajući ostatke pjene sapuna koja se obično zadrži na plastičnoj zavjesi nakon tuširanja, otkrio je da je puna bakterija, piše časopis Nature.

Proučavanjem DNK otkrivenih bakterija, njegova studentica Ulrike Theissen otkrila je da 80 posto pronađenih bakterija pripada dvjema skupinama: sfingomonadama i metilobakterijama.

Obje su vrste opasni patogeni organizmi, napadaju pluća, a od njih se mogu razboljeti osobe s oslabljenim imunološkim sustavom (npr. starije osobe ili pacijenti koji uzimaju lijekove za suzbijanje odbacivanja presađenih organa).

"Pri svakome tuširanju, ljudi se izlažu djelovanju bakterijskog aerosola", izjavio je Norman Pace na sastanku Američke udruge za promicanje znanosti održanom u Seattleu.

U većini slučajeva takvo tuširanje neće biti opasno, ali bi moglo biti opasno ako osoba koja se tušira ima otvorenu ranu na koži ili ako joj je imunološki sustav oslabljen.

Bakterije na zastorima nisu i najveća opasnost. Naime, druga su istraživanja pokazala da je zrak koji se nalazi odmah uz razinu vode u jacuzziju pun bakterija koje mogu izazvati zarazne upale pluća.

Pročitajte više