Izaslanik južnokorejskog predsjednika u Pjongjangu

POSEBNI izaslanik južnokorejskog predsjednika Kima Dae-Junga idući bi tjedan trebao posjetiti Sjevernu Koreju zbog razgovora o nuklearnoj krizi, objavilo je u petak predsjedništvo.

Lim Ding-Won, posebni savjetnik šefa države, boravit će u Pjongjangu tri dana počevši od ponedjeljka.

Priopćenje Plave kuće (južnokorejsko predsjedništvo) ističe da će Lim Dong-Won, posebni savjetnik za nacionalnu sigurnost i ujedinjenje, izvesti tu misiju u ulozi ´posebnog izaslanika´ šefa države.

S njim će u Sjevernu Koreju putovati i Lee Jong Seok, pomoćnik južnokorejskog predsjednika i Roh Moo Hyun, koji bi južnokorejskog predsjednika trebao naslijediti krajem veljače.

´Posjet posebnog izaslanika Pjongjangu je posljedica sporazuma između Sjevera i Juga. Taj će put biti posvećen razgovorima o nuklearnim pitanjima i sveukupnim odnosima između dvije Koreje´, dodaje se još u tekstu priopćenja.

Roh Moo-hyun u petak je za CNN izjavio kako će predložiti održavanje summita sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-ilom u cilju rješenja nuklearne krize.

´Važno je osobno se sastati, bez preduvjeta, kako bi se uspostavio dijalog´, rekao je Roh Moo-hyun u intervjuu za CNN.

´predložit ću sastanak s predsjednikom Kim Jong-ilom, čak i ako zbog toga izgubim lice pred svojim narodom´, dodao je.

Kriza je izbila u listopadu kad su Sjedinjene Države priopćile kako je Sjeverna Koreja priznala da razvija nuklearno naoružanje. Pjongjang je kasnije izbacio iz zemlje nuklearne inspektore UN-a, ponovo otvorio i nastavio raditi na zastarjelom zapečaćenom reaktoru i povukao se iz Ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja.

Sjeverna i Južna Koreja u petak su se dogovorile da će pokušati naći mirno rješenje krize, ali je Seoul izrazio razočaranje zbog izostanka konkretnijeg napretka.

Pročitajte više