Izazvao svađu: Austrijski zastupnik u parlamentu rekao da migranti imaju mentalitet neandertalaca

Foto: FAH

OPASKA jednog parlamentarca s desnice da migranti imaju mentalitet "neandertalaca" izazvala je svađu u austrijskom parlamentu prilikom zakonodavne rasprave, a glasne prosvjede parlamentaraca suprotnog političkog predznaka morao je svojom intervencijom zaustaviti sam predsjednik parlamenta Norbert Hofer.

"Izbjeglice koji dolaze u Austriju imaju svjetonazor neandertalaca, pračovjeka koji je na sreću većinom izumro", kazao je u vrućoj debati  Robert Lugar, predsjednik zastupničkog kluba desne stranke koju je osnovao austrijsko-kanadski biznismen Frank Stronach,  a po kojemu je i dobila ime Stranka Stronachov tim.

Vođa te stranke u parlamentu svojom je primjedbom pokušao argumentirati prijedlog da se maloljetnim migrantima pri registraciji obvezno uzme DNK, tvrdeći da bi se na taj način moglo spriječiti da se oni kad odrastu pretvore u silovatelje jer bi ih se lakše otkrivalo.

Žestoke kritike na račun Lugara

Predstavnici Stranke zelenih i Liberalnog foruma žestoko su napali Lugara, rekavši da se radi ne samo o krajnje rasističkoj izjavi nego i neprihvatljivom ponašanju u hramu austrijske demokracije, zbog čega je došlo do svađe.

Zbog velikog broja migranata koji su lani tražili azil u Austriji, njena je vlada, velika koalicija sastavljena od dviju najvećih stranaka Pučke stranke (OeVP) i socijaldemokrata početkom ove godine promijenila politiku prema migrantima i našla se među državama koje su na kraju zatvorile balkansku migrantsku rutu.

Ove godine Austrija namjerava primiti tri puta manje zahtjeva za azil nego lani jer se migrantsko pitanje našlo u središtu političke kampanje, te dovelo do jačanja krajnje desnice i manjih  populističkih stranaka.

 

Pročitajte više