Izbori u Sloveniji: Pahor vjerojatno pobjeđuje već u prvom krugu

Foto: Hina

BIRALIŠTA u Sloveniji na kojima su se birači između devet kandidatkinja i kandidata izjašnjavali koga žele za budućeg predsjednika ili predsjednicu zatvorena su večeras u 19 sati a prema prvim projekcijama sadašnji predsjednik Borut Pahor vjerojatni je pobjednik i drugi krug neće biti potreban.

Prema prognozi koju je odmah po zatvaranju birališta objavila RTV Slovenija, Pahor bi mogao dobiti 56,2 posto glasova, a njegov najozbiljniji protukandidat, mladi gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec 22,5 posto.

Oko deset sati neslužbeni rezultati


Kandidatkinja Slovenske demokratske stranke (SDS) Romana Tomc prema toj prognozi završit će na 10,5 posto glasova, a kandidatkinja Nove Slovenije - demokršćana (NSI) Ljudmila Novak 5,4 posto, dok je ostalih pet kandidata daleko iza njih.

Državno izborno povjerenstvo počelo je s prebrojavanjem glasova, a jasniji iako neslužbeni i nepotpuni rezultati bit će poznati oko deset sati večeras.

Odaziv na izbore bio je manji nego na zadnjim predsjedničkim izborima 2012. goodine, a po nekim prognozama pokazat će se i kao povijesno nizak - negdje oko 45 posto.

Izbornu večer svi kandidati i kandidatkinje očekuju u svojim izbornim stožerima, ali odbijaju komentirati neslužbene projekcije i prognoze, dok ne budu jasni službeni podaci.

Pročitajte više