Izbori u Velikoj Britaniji: Prvo uživo televizijsko sučeljavanje u povijesti

U VELIKOJ Britaniji se jučer navečer prvi put u povijesti te zemlje održalo televizijsko predizborno sučeljavanje uživo u kojem su snage odmjerili vođe triju najvećih stranaka. U raspravi o unutarnjoj politici svoje je stavove najbolje prezentirao liberalni demokrat Nick Clegg, nešto lošiji je bio konzervativac David Cameron, dok je aktualni premijer laburist Gordon Brown ocijenjen najgorim.

Većina ispitivanja javnoga mnijenja nakon sučeljavanja je pokazala da je Clegg neosporni pobjednik. Televizija ITV na kojoj se sučeljavanje i dogodilo je Clegga postavila na prvo mjesto s 43 posto glasova, Cameron i Brown su dobili 26 i 20 posto glasova.

U ispitivanju koje je za The Sun provela agencija YouGov, Clegga podržava 51 posto ispitanika, Camerona 29, a Browna 19 posto ispitanika. Prema pisanju AFP-a, nastup Clegga su analitičari posebno detaljno promatrali jer ni laburisti, ni konzervativci neće uspjeti steći potrebnu većinu da bi sami oblikovali vladu te će upravo liberalni demokrati označiti prevagu za formiranje vlade.

"Barack Obama britanske politike", nadimak je kojega je nakon jučerašnje debate dobio Nick Clegg.

Jučerašnje sučeljavanje je u Velikoj Britaniji pratilo 20 milijuna gledatelja, a sljedeće će se održati na Sky Newsu, 22. travnja, a zadnje tjedan dana uoči izbora, 29. travnja na BBC-ju.

Pročitajte više