Izborno povjernestvo Arafatu preporučilo odgodu izbora

Središnje palestinsko izborno povjerenstvo preporučilo je u četvrtak da Jaser Arafat odgodi izbore predviđene za 20. siječnja zbog ponovne izraelske okupacije palestinskih gradova.



Članovi povjerenstva sastali su se s Arafatom u gradu Ramallahu na Zapadnoj obali. Odluka o odgodi izbora zahtijeva Arafatovu predsjedničku uredbu.

´Zbog izraelske okupacije povjerenstvo ne može obavljati svoj posao. Preporučujemo predsjedniku da odgodi izbore´, rekao je za Reuters Ali Jarbawi, politolog i član izbornoga povjerenstva.

´U ponedjeljak ćemo o tome održati konferenciju za novinare´, rekao je Jarbawi i dodao: ´Dok traje okupacija i povjerenstvo ne može raditi... nemoguće je i provesti izbore´.

Pod pritiskom kod kuće i iz inozemstva da kao korak prema ostvarenju palestinske države provede reformu Palestinske samouprave, Arafat je u rujnu raspisao izbore.

U nedjelju je Arafat rekao za Reuters da će se izbori morati odgoditi ne povuče li se izraelska vojska iz gradova na Zapadnoj obali koje je ponovno okupirala nakon vala palestinskih samoubilačkih napada protiv Izraela.

Pročitajte više