"Izlazimo na ulice ako nesposobna banda lopovska ne ispuni zahtjeve građana"

U JEKU prosvjeda koji niču na sve strane, javila se i građanska inicijativa "Stegnite vi svoj remen, bando lopovska", koja je u prosincu prošle godine na zagrebačkom Trgu bana Jelačića održala takozvani "Facebook prosvjed". Na svojoj službenoj internetskoj stranici inicijativa je postavila listu od 13 zahtjeva i pred Vladu postavila ultimatum da ih ispuni prije kraja svog mandata.

U proglasu se naglašava kako je 18 godina krize rezultat "sustavne pljačke hrvatskog naroda pod pokroviteljstvom svake Vlade do danas", uz poruku kako Vlada do utorka 28. travnja 2009. mora izdati priopćenja za javnost u kojima će obećati kako će ispuniti 13 postavljenih zahtjeva.

"Nalazimo se pod čizmom nesposobne bande lopovske kojoj je svjetska recesija došla kao bonus u kojoj traže mjesta i opravdanje za svu pljačku od osamostaljenja Republike Hrvatske", poručuje inicijativa koja najavljuje masovni izlazak na ulice ukoliko Vlada ne odgovori na njihove zahtjeve. "Ukoliko se Vlada pozitivno ne očituje po svim točkama zahtjeva, u petak, 1.svibnja 2009 u 17:00h na Trgu Bana Josipa Jelačića u Zagrebu, građani Republike Hrvatske izaći će na masovni prosvjed i zatražiti neopozivu ostavku Vlade Republike Hrvatske".

Zahtjevi građana objavljeni na stranici inicijative "Stegnite vi svoj remen, bando lopovska":

1.  Smanjivanje stope PDV-a 11% na sve prehrambene proizvode.

2.  Oslobođenje od participacije za lijekove i liječenje.

3.  Izglasavanje Zakona o ne zastarijevanju kaznenih djela u privatizaciji i pretvorbi.

4.  Osnivanje fonda za povrat opljačkane imovine.

5.  Objava registra branitelja.

6.  Ukidanje prava na mirovinu saborskoga zastupnika nakon samo 4 godine radnog staža.

7.  Ukidanje zabrane prosvjedovanja na Markovom trgu.

8.  Odustajanje od Pelješkog mosta i svih megalomanskih projekata.

9.  Povećanje iznosa mirovina najmanje 5%.

10. Poništenje Zakona o golfu i hitna zaštita prava građana na privatno vlasništvo.

11. Ukidanje naplaćivanja visokoškolskog obrazovanja.

12. Ukidanja prava glasa dijaspori i lažnim biračima na nepostojećim adresama.

13. Uvođenje logične prakse isplaćivanja poticaja seljacima prije sjetve, ne godinu kasnije.

Sindikate "boli kufer za lokalne izbore"

Osim građanske inicijative "Stegnite vi svoj remen, bando lopovska", u svibnju će prosvjedovati i sindikati. Najavljeni prosvjed 12. svibnja čelnici sindikata potvrdili su i na radnom sastanku u Splitu, a posebno oštra je bila predsjednica Samostalnog sindikata zdravstvene i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberešek koja je na pitanje zašto su prosvjedi tajmirani točno uoči lokalnih izbora odgovorila: "Mi ćemo prosvjedovati, a za njihove izbore nas boli kufer". Avberešek kaže kako će sindikati sami donijeti odluku za kad će zakazati štrajk i prosvjede, a pri tome ne planiraju biti uviđavni prema foteljama stranačkih moćnika.

P.V.
Foto: Index

Pročitajte više