Izložba ´"Leonardo da Vinci, majstor crteža" otvorena u New Yorku

MUZEJ Metropolitan u New Yorku od srijede postavlja izložbu ´Leonardo da Vinci, majstor crteža´, jednu od najvažnijih retrospektiva posvećenih djelu tog genija renesanse.

25 muzeja, institucija ili privatnih kolekcija, među kojima neke i prvi put, posudile su stotinjak crteža, krokija, skica i shema, koji omogućuju ´viđenje izbliza djela ruke tog velikog genija´, rekla je voditeljica izložbe Carmen Bambach.

Kronološka organizacija omogućuje praćenje Leonardova života, rođenog 1453. u toskanskom mjestašcu Vinci kao izvanbračnog djeteta notara Piera da Vincija i seljanke kojoj se zna tek ime Caterina.

Iako nije svladao latinski, ´linguu francu´ europske intelektualne elite tog vremena, mladi Leonardo vrlo je rano pokazao nevjerojatnu sklonost crtežu koji izvodi lijevom rukom i iznimnu sposobnost opservacije.

Cijeli je život crtao, radio krokije i skice, tintom ili olovkom, puneći stranice i stranice blokova. Nakon njega je ostalo 4000 crteža, često malih, i samo 15 slika.

Osam stranica poznatog ´Codexa Leicestera´, koji je kupio Bill Gates 1994. za više od 30 milijuna dolara, na izložbi su i pokazuju kako se krokiji i fraze međusobno povezuju, nadopunjuju i oodgovaraju si.

Stisnute linije, napisane zrcalno s desna na lijevo, prepuštaju mjesto delikatnim crtežima biljaka ili shemama zupčanika i kolotura.

Portret zauzima središnje mjesto u njegovom radu, od delikatnih lica Madona do niza slavnih grotesknih karikatura.

Cijele stranice posvećene su oružju (vrhovi kopalja, buzdovani, mačevi egzotičnih oblika), zamislima za utvrde ili shemama topništva koje salvama sije smrt po neprijateljskim linijama.

On zamišlja i crta zakrivljeni štit, štit u obliku luka, rotirajuću granatu poput bengalske baklje, dijelove mornaričkog topništva s utvrdama, posebno oružje za izbacivanje vitezova iz sedla.

´Mogu raditi topove, minobacače i malo oružje vrlo lijepih i korisnih oblika, vrlo različite od onih koji se uobičajeno koriste´, pisao je on.

No on radi i skice svakakvih vrsta životinja - pasa, mačaka, medvjeda, konja, pa čak i jednog zmaja. Bez drugih znanja o anatomiji osim onog što je stekao promatranjem, crta iznimno ´Stablo vena´ u kojem pokazuje položaj srca, pluća i glavnih arterija u ljudskom tijelu.

Predstavljanje originala čije su kopije i fotografije poznate u cijelom svijetu omogućuje, kaže Carmen Bambach, da se otkriju nedoumice i pokajanja velikog majstora.

´To je gotovo kao da možete gledati preko ramena jednog od najvećih, ako ne i najvećeg, genija svih vremena´, kaže direktor muzeja Metropolitan Philippe de Montebello.

Modificirana verzija izložbe, koja će dati više prostora Leonardovu pisanom opusu, bit će postavljena u pariškom Louvreu od 5. svibnja do 14. srpnja, a izložit će dokumente koje javnost nije vidjela od 1952., rekla je glavna kustosica grafičkog odjela Louvrea Francoise Viatte.

´Leonardo da Vinci, majstor crteža´ bit će otvorena u Metropolitanu do 30. ožujka. Kad je istom muzeju 1963. bila posuđena Mona Lisa, zabilježen je posjet više od milijun osoba.

Pročitajte više