Izložba najboljih novinskih fotografija "World Press Photo 2004" otvara se sutra u NSK

IZLOŽBA najboljih svjetskih novinskih fotografija "World Press Photo 2004" bit će svečano otvorena sutra u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK), a u suorganizaciji Hrvatskoga novinarskog društva i nizozemskog veleposlanstva u Zagrebu.

"World Press Photo", kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, neovisna je i neprofitna udruga osnovana 1955. u Nizozemskoj sa zadaćom da promiče rad profesionalnih novinskih fotografa. Udruga svake godine priređuje svjetsko natjecanje u novinskoj fotografiji, a za prošlo se, po riječima kustosa izložbe Marca Prusta, prijavilo 4176 fotografa iz 124 zemlje s ukupno 63.093 fotografije, među kojima je bilo i 15 fotografa iz Hrvatske.

U NSK će biti izloženo 197 fotografija, među kojima i pobjednička fotografija Francuza Jean-Marca Boujua, snimljenu prošle godine u Iraku. Fotografija prikazuje ratnog zarobljenika iza bodljikave žice s crnom plastičnom vrećom na glavi, koji u rukama drži svoga malenog uplakanog sina. "To je fotografija koja govori o sućuti američkog vojnika koji je ratnom zarobljeniku odvezao ruke kako bi mogao utješiti dijete koje je vidjelo očevo uhićenje, što je svakako izvan protokola ponašanja američkih vojnika", rekao je Prust.

Kroz Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, u kojoj će do 13. lipnja biti otvorena izložba, na dan prođe od 1200 do 1300 posjetitelja, što ujedno jamči da će takav vrhunski umjetnički događaj u Zagrebu biti i vrlo dobro posjećen, rekao je ravnatelj NSK Josip Stipanov.

Pročitajte više