Izložba stolaca kreativne radionice MUO-a

IZLOŽBA na kojoj će biti predstavljeno 119 stolaca, što su u kreativnoj radionici Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) izradili i obradili većinom amateri, otvorit će se 29. travnja u tom muzeju.

U protekle tri godine, koliko je trajala radionica, 250 autora, među kojima je bilo djece svih uzrasta, umjetnika, kućanica, povjesničara umjetnosti, sudaca, izradilo je 119 stolaca, a samo tri su ostala nedovršena, rekla je voditeljica radionice Malina Zuccon Martić na današnjoj konferenciji za novinare. Svi dovršeni radovi su i izloženi, dodala je.

Po njenim riječima, zadatak sudionika radionice, među kojima najmlađi ima tri godine, a najstariji 70, bio je na starim i potrganim stolcima kreirati vlastitu interpretaciju. Najviše korišteni materijali, koji su uglavnom kao i stolci pronađeni na otpadu, bili su žice, karton, kartonske cijevi, užad.

Ravnatelj MUO-a Vladimir Maleković izrazio je oduševljenje kreativnošću polaznika i originalnošću radova. On drži da je ta izložba prijelomna za MUO jer "pokazuje da muzej nije elitna zatvorena institucija" i zato što na jedan novi način približava muzej svojim posjetiteljima.

Dio stolaca će ostati u MUO-u, a dio će se darovati različitim javnim ustanovama, dječjim bolničkim i knjižničnim odjelima.

Izložba je ostvarena u sklopu europske akcije "Proljeće muzeja" Direkcije francuskih muzeja, u kojoj ove godine na temu "Misteriji i otkrića" sudjeluje 1500 muzeja. Na središnji dan te akcije, 4. svibnja, ulaz u MUO bit će od 10 do 18 sati besplatan.

Izložba će biti otvorena do 25. svibnja.

(Hina) ag az

Pročitajte više