IZLOŽBA ZBOG KOJE TEČE KRV I TINTA

Izložba "New Blood" (Nova krv) otvara se 24. ožujka u londonskoj Saatchi Gallery, no već je pokrenula potoke tinte zbog slike "Rachel", inspirirane smrću mlade ovisnice u svibnju 2000., čije bi tijelo trebalo biti ekshumirano zbog istrage.

Portret Rachel Whitear, 21-godišnje ovisnice o heroinu, prikazuje je u studentskoj odori Sveučilišta u Bathu, s krvlju koja joj teče iz ustiju. U svibnju 2000., svi su britanski listovi objavili fotografije njezina mrtvog tijela s injekcijom u ruci. Istraga je zaključila da je preminula od prekomjerne doze heroina, no Rachelini su roditelji od početka smatrali da je taj zaključak bio prenagljen.

"Neke vas slike uhode", kaže Stella Vine, autorica slike. "Vidjela sam Rachel u novinama i počela istraživati po Internetu bez posebnih namjera. Našla sam njezinu školsku fotografiju, skinula je s Interneta i za 20 minuta bila je naslikana".

Pravosuđe je ponovo otvorilo istragu i Rachelino tijelo trebalo je biti ekshumirano 23. ožujka, dan prije otvorenja izložbe.

To je "svježa krv" u umjetnosti, tvrdi londonska galerija, koja ovom izložbom obilježava prvu godinu postojanja. Vjerna svojoj reputaciji provokativnosti, upušta se tako u novu kontroverzu.

Rachelini roditelji već su zatražili da se slika povuče s izložbe, "barem privremeno". Galerija Saatchi "iskorištava našu kćer na najgroteskniji način, bez suosjećanja za našu obitelj i ozbiljna pitanja s kojima smo trenutno suočeni", tvrde roditelji.

Stella Vine odbija odgoditi izlaganje djela, a galerija izjavljuje da se ne može suprotstaviti volji autorice.

"Charles Saatchi uklonit će sliku s izložbe samo ako se ona (Stella Vine) slaže", izjavio je predstavnik galerije.

(Hina) xpgo ybnš

Pročitajte više