IZMJENE SPORAZUMA O PLOČAMA TRAŽE SUGLASNOST UNUTAR BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić podržao je u četvrtak najavljene izmjene sporazuma o luci Ploče što ga je njegova zemlja prije potpisala s Hrvatskom ali je istodobno upozorio kako je potrebno da se o tome jasno očituju sve zainteresirane strukture u BiH.

"Postoje tenzije političke naravi i potrebno je da se o predloženim izmjenama izjasne sve zainteresirane strane u BiH čime će ujedno preuzeti odgovornost za izmjenu sporazuma (o luci Ploče)", kazao je novinarima u Sarajevu Ivanić nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

Iako je bilo najavljeno, Vijeće ministara BiH nije u četvrtak razmatralo nacrt Protokola o izmjenama članka 6. sporazuma o luci Ploče i prolazu kroz Neum.

Sukladno ranijoj inicijativi ministara vanjskih poslova Hrvatske i BiH, ovim bi se protokolom utvrdio novi sastav upravnog odbora koji bi vodio poslovanje luke Ploče. To bi tijelo činili samo predstavnici Hrvatske i BiH bez međunarodnog člana predviđenog prvobitnim sporazumom. Međunarodno bi posredovanje u slučaju spora bilo regulirano na poseban način.

"Ministarstvo vanjskih poslova BiH smatra da bi trebalo ići u izmjene Sporazuma odnosno u usvajanje protokola... Naš je interes da BiH uđe u upravljanje lukom Ploče", kazao je Ivanić.

Formalni razlog zbog kojega Vijeće ministara nije raspravljalo o nacrtu protokola o izmjeni sporazuma o Pločama i Neumu je to što premijer Adnan Terzić i njegov zamjenik iz reda hrvatskog naroda Bariša Čolak nisu u zemlji. Ministar Ivanić je kazao kako je odlučeno da se o ovako važnom pitanju ne odlučuje bez njihove nazočnosti pa će rasprava vjerojatno slijediti sljedećeg tjedna.

Šef bosanskohercegovačke diplomacije posredno je međutim upozorio na činjenicu kako se bošnjačka strana još nije izjasnila o ovoj inicijativi bez čega nisu ni moguće predložene izmjene.

Ivanić je naznačio kako će, u slučaju da se sve strane u BiH slože s predloženim izmjenama, vlasti te zemlje ustrajati na tome da Hrvatska "u paketu" ratificira prvotni Sporazum te protokol o izmjeni članka 9. Tek nakon toga parlament BiH koji je odavno ratificirao Sporazum odobrio bi i Protokol.

(Hina) rm sb

Pročitajte više