Iznenadni posjet Donalda Rumsfelda Iraku

AMERIČKI ministar obrane Donald Rumsfeld stigao je u nedjelju ujutro u nenajavljeni posjet vojnom logoru Assad u Iraku, nedaleko od sirijske granice.

Posjet šefa Pentagona dolazi u trenutku kada američke snage i iračka vlada provode vojnu operaciju kojom žele vratiti zapadnu pokrajinu Al-Anbar, sunitsku utvrdu u kojoj je više gradova izvan njihova nadzora, uoči izbora predviđenih u siječnju 2005.

Posjet je "prigoda da se dobiju informacije od generala Georgea Caseyja i drugih zapovjednika o tome kakve mjere treba poduzeti prije izbora", izjavio je Rumsfeldov službeni predstavnik Lawrence di Rita.

General George Casey, američki zapovjednik međunarodnih snaga u Iraku obratio se putem videokonferencije vijeću ministara obrane zemalja koje imaju svoje postrojbe u Afganistanu i u Iraku, među kojima su Rumsfeld, ministri obrane Iraka, Bahreina i Katara, a sastali su se na nosaču zrakoplova u Zaljevu.

Zapovjednik međunarodnih snaga izložio je strategiju Washingtona radi uspostave mira u Iraku i svladavanja pobunjenika uoči izbora.

Pročitajte više