izrađene prve nove osobne iskaznice

AGENCIJA za komercijalnu djelatnost (AKD) izradila je danas prve nove osobne iskaznice, a ministar unutarnjih poslova Šime Lučin ocijenio je da je projekt nove osobne iskaznice čvrsta osnova za povezaniju, zaštićeniju, učinkovitiju i bržu državnu upravu.

´MUP ovu godinu počinje uspješno o čemu svjedoči i projekt nove iskaznice, koji predstavlja samo dio priče po kojoj će državna uprava dobiti prave dimenzije i u cijelosti biti na usluzi građanima´, rekao je Lučin u sjedištu MUP-a prilikom predstavljanja projekta nove osobne iskaznice.

Iznio je podatak da je oko 15 tisuća građana u proteklih pet dana podnijelo zahtjev za izdavanjem nove osobne iskaznice. To je iznenađujuće posebice jer MUP točno zna koliko osobnih iskaznica ističe i kada, kazao je Lučin.

Napomenuo je da bi MUP, ako se takav trend nastavi, za četiri do pet mjeseci mogao ispuniti godišnju kvotu izrađenih iskaznica, za što, tvrdi Lučin, MUP ima sve tehničke i ljudske pretpostavke.

Istaknuo je da je posebna vrijednost nove iskaznice jer je prijenos podataka od podnošenja zahtjeva za izdavanje do njezina tiskanja u potpunosti elektronski, a takav je dokument, tvrdi Lučin, teško krivotvoriti, što nije slučaj sa starom iskaznicom.

Na upit hoće li uskoro početi izrada novih vozačkih dozvola, ministar je kazao da je MUP spreman i za taj projekt.

Dodao je da MUP ima idejno rješenje za novu vozačku dozvolu, no da se mora pričekati s donošenjem Zakona o sigurnosti prometa na cestama, nakon čega će se znati kada će krenuti izrada novih dozvola.

U MUP-u ističu da je projektom nove osobne iskaznice stvorena tehnička osnova za izradu novih putovnica i vozačkih dozvola na kojima, kao i na osobnim iskaznicama, više neće biti jedinstvenog matičnog broja građana.

Prve nove osobne iskaznice koje, tvrde u MUP-u, ispunjavaju sigurnosne zahtjeve moderne međunarodne kontrole i zaštite podataka, izrađene su danas u AKD-u za građane koji su prvih dana ove godine podnijeli zahtjev za njihovim izdavanjem.

Pročitajte više