Izrael će uložiti maksimalne napore da pomogne palestinske izbore

IZRAELSKE vlasti objavile su u srijedu da su pojačale napore kojima žele pomoći održavanje palestinskih predsjedničkih izbora 9. siječnja.

Međunarodni promatrači, njih 520, dobili su magnetske kartice i posebne pločice zahvaljujući kojima se od početka predizborne kampanje 25. prosinca mogu slobodno kretati između Izraela i palestinskih područja kao i na tim područjima.

Na palestinskim područjima otvoreno je i devet ureda za vezu između Izraela i međunarodnih promatrača u kojima promatrači mogu dobiti pomoć.

"Smanjit ćemo svoje vojne aktivnosti i učiniti sve što možemo kako bi se izbori odvijali na demokratski način, unatoč informacijama da ih teroristi žele sabotirati i za to okriviti nas", rekao je izraelski pukovnik Yohai Kadar.

Palestinski policajci smjet će se kretati naoružani 24 sata prije i 24 sata poslije izbora u sektorima Zapadne obale i pojasa Gaze u kojima su palestinske vlasti zadužene za sigurnost. Također, izraelske snage povući će se iz palestinskih naselja 24 sata prije glasovanja i vratit će se 24 sata nakon izbora kako bi se izbjegle napetosti, rekao je Kadar.

Pročitajte više