IZRAEL DAJE MAHMOUDU ABBASU "PROBNI ROK"

Izrael je postavio u ponedjeljak novoimenovanom palestinskom premijeru Mahmoudu Abbasu rok od jednog do dva mjeseca da dokaže kako je njegova vlada kadra zaustaviti palestinske napade na Izraelce. L

U tom periodu, Izrael očekuje od Abbasa, koji je poznatiji pod imenom Abu Mazen, da će se obračunati s Hamasom i Islamskim Džihadom, islamističkim skupinama koje stoje iza mnogih napada na Izraelce, rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom u Washingtonu.

"Ako Abu Mazen ne poduzme prave mjere protiv terora u prvom ili drugom mjesecu nakon što preuzme dužnost, on to kasnije neće moći učiniti", rekao je Shalom u razgovoru s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom.

Shalom je upozorio da u tom slučaju nikakav napredak u mirovnim pregovorima s Palestincima neće biti moguć.

Palestinski predsjednik Yasser Arafat nedavno je imenovao Abbasa novim premijerom i od njega zatražio da sastavi palestinsku vladu. Kada palestinsko zakonodavno vijeće prihvati vladu, Sjedinjene Države će, kako su obećale, objaviti dugo očekivani mirovni plan, koji bi trebao dovesti do stvaranja palestinske države.

Pročitajte više