Izrael iz Salvadora povlači veleposlanika sklonog "nediplomatskim vezama"

IZRAEL je danas objavio kako iz Salvadora povlači svog veleposlanika Tsuriela Rafaela, dva tjedna nakon što ga je lokalna policija u dvorištu veleposlaničke rezidencije bila pronašla golog, pijanog i vezanog lisičinama.

Kako se izraelski diplomat našao u takvoj situaciji nije poznato, ali je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo da veleposlanikovo ponašanje, "iako nije predstavljalo kršenje nikakvih zakona", nije "primjereno standardima jednog diplomatskog službenika".

Rafael (na slici lijevo) je veleposlanikom postao tek u listopadu prošle godine, kada je predao vjerodajnice salvadorskom predsjedniku Antoniu Saci.

Slučaj veleposlanika u Salvadoru je samo jedan od mnogih koji su u posljednje vrijeme ozbiljno narušili ugled izraelske diplomacije.

Tako je godine 2000. izraelski veleposlanik u Francuskoj preminuo od srčanog udara u okolnostima koje njegova vlada službeno ne želi objaviti, dok upućeni izvori navode da je riječ o krevetu žene koja nije bila njegova supruga.

Prošle godine je, pak, izraelski veleposlanik Naftali Amir bio povučen iz Australije nakon izjave u kojoj je Izrael i zemlju domaćina nazvao "sestrinskim zemljama" i to obrazložio time da su obje u "Aziji ali da u njima ne žive kosooki žuti ljudi".

Godine 2005. je pak jedan izraelski diplomat povučen iz misije u Brazilu nakon što je otkriveno kako je na Internetu objavljivao snimke golih Brazilki.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više