Izrael odbio izručiti Petrača?

U HRVATSKU je ovih dana iz Izraela stigao negativan odgovor na zahtjev za izručenjem Hrvoja Petrača, a u odbijenici se navodi da se bjegunac "vjerojatno ne nalazi više na izraelskom teritoriju

Prema neslužbenim izvorima Večernjeg lista, službeni dopis izraelske vlade stigao je na adrese Ministarstva pravosuđa, MUP-a i Državnog odvjetništva. Niti jedna od navedenih institucija nije izišla s tom informacijom. Na upit o negativnom odgovoru iz Izraela, zamjenik glasnogovornika MUP-a Igor Štefanec za Index.hr nije želio dati komentar.

Večernji list piše da je smisao izraelske poruke da se nikakvo izručenje neće dogoditi. Kako neslužbeno doznaje, izraelska odbijenica sadrži obrazloženje u kojem se navodi da hrvatski bjegunac Hrvoje Petrač "vjerojatno ne nalazi više na izraelskom teritoriju". Kako se navodi riječ "vjerojatno" može se zaključiti da se izraelske vlasti nisu previše trudile oko kaznenog progona jednog od najpoznatijih Hrvata za kojim je raspisana Interpolova tjeralica.

Ako se u obzir uzme izjava predsjednika Mesića u kojoj je 23. travnja ustvrdio da su domaće tajne službe Hrvoja Petrača locirale u Izraelu, a potom izjavom da možda ipak nije tamo pobio sam sebe, u slučaju odbjeglog tajkuna više ništa ne iznenađuje. Mesićevo kolebanje, prema svemu sudeći, znači da je za sadržaj sadašnjeg izraelskog odgovora unaprijed bio poznat državnom vrhu.

Procedura Petračeva izručenja navodno je pokrenuta još početkom ove godine, a tada se  uopće nije sumnjalo da se on krije u jednom mjestu nedaleko od Tel Aviva. Iako je bio lice s Intepolove tjeralice, Petrača u Izraelu nisu, kao se čini, ni pokušali uhvatiti.

Hrvoja Petrača, koji je pred zagrebačkim županijskim sudom osuđena na šest godina zatvora zbog sudjelovanja u otmici malodobnog sina Vladimira Zagorca, u relevantnim institucijama Europske unije držu za osobu koja uvelike pomaže mreži Ante Gotovine. I sam pokušaj da se Petrača izruči, vjeruju u hrvatskoj Vladi, bit će dovoljan dokaz da se provode haaški uvjeti za početak pregovora s Unijom.

Pročitajte više