Izrael "žali" zbog napada u kojem je ubijeno 54 civila, većinom djece

IZRAELSKE vlasti izrazile su "duboko žaljenje" zbog zračnog napada na libanonski grad Qanu, u kojem je poginulo 54-ero civila, od čega 37-ero djece, javlja izraelski list Haaretz.

"Izrael duboko žali te izražava veliku tugu zbog napada na nedužne civile u Libanonu. Izrael preuzima punu odgovornost, te najavljuje otvorenu istragu koja će pokazati kako je došlo do toga." - kazala je glasnogovornica izraelske Vlade, Miri Eisin.

U Izrelu se nalazi i američka državna tajnica Condoleeza Rice, koja je nakon napada na Qanu ustvrdila kako je došlo vrijeme za prekid vatre u ratu između Izraela i Hezbollaha.

Rice će u nedjelju navečer održati drugu rundu razgovora s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, te ga pokušati nagovoriti da proglasi prekid vatre.

Izraelska vojska potvrdila je da su u Qani pogođeni na deseci objekata. Prema vojnim izvorima, pogođene kuće koristili su militanti Hezbollaha, te su iz njih ispaljivali rakete tipa "Kaćuša" na Izrael. Vojska tvrdi da je stanovništvo Qane upozoreno prije napada.

S druge strane, čelnici Hezbollaha zakleli su se da napad na Qanu neće proći bez posljedica po Izrael.

"Ovaj stravični masakr neće proći bez odgovora." - priopćio je Hezbollah reagirajući na napad.

Pročitajte više