Izraelska vojska srušila nelegalno židovsko naselje

IZRAELSKA vojska srušila je u noći s nedjelje na ponedjeljak nelegalno židovsko naselje u blizini Hebrona na Zapadnoj obali, izvijestili su vojni izvori.

Dvojicu doseljenika koji su se protivili razmontiranju uhitila je policija. Naselje se sastojalo od svega četiri šatora.

Na summitu u jordanskoj Akabi 4. lipnja izraelski premijer Ariel Sharon je kazao kako će se ozbiljno angažirati na evakuaciji divljih naselja, no od tada ih je porušeno samo desetak. Istovremeno, više je doseljeničkih skupina podiglo isti broj novih naselja.

Od 1996. godine na Zapadnoj obali je podignuto više od stotinu nelegalnih naselja. Najčešće je riječ o izoliranim manjim naseljima, u kojima, najčešće u šatorima, živi tek nekoliko obitelji, a neka su i prazna. Šezdesetak ih je podignuto od dolaska na vlast premijera Sharona u ožujku 2000.

Prema smjernicama međunarodnog mirovnog plana predviđeno je obustavljanje gradnje novih naselja i "hitno" rušenje svih divljih naselja podignutih na palestinskim teritorijima u razdoblju od ožujka 2001.

Pročitajte više