Izraelski i američki vojnici ispaljivali patriote u zajedničkoj vježbi

IZRAELSKI i američki vojnici ispaljivali su projektile Patriot u zajedničkoj vježbi u sklopu priprema hebrejske države za mogućnost da se nađe na udaru raketnog napada iračkih Scudova ako SAD napadnu tu zemlju. 

Glasne eksplozije čule su se u pustinji Negev na jugu Izraela tijekom testiranja projektila Patriot koje bi Izrael trebao koristiti za presretanje i uništenje Scudova.

Pokušavajući umanjiti važnost testiranja projektila, izraelska vojska priopćila je da je riječ o zajedničkoj izraelsko-američkoj vježbi planiranoj prije dvije godine u sklopu suradnje dviju zemalja.

U Izraelu je od sredine siječnja oko 200 američkih vojnika koji sudjeluju u zajedničkim manevrima ´Juniper Cobra´, koji se održavaju svake druge godine, a ovi su organizirani u očekivanju američkog napada na Irak.

Tijekom Zaljevskog rata 1991. Irak je na Izrael ispalio 39 konvencionalnih rojektila Scud, ali se izraelski dužnosnici boje da bi Sadam Husein, ako shvati da će biti uklonjen s vlasti, ovaj put mogao koristiti Scudove s kemijskim ili biološkim otrovima.

Pročitajte više