Izvješće MMF-a: Bit će nam gore, prije negoli nam postane malo bolje

NOVO izvješće Međunarodnog monetarnog fonda za Europu ne donosi mnogo razloga za optimizam, kako u zemljama EU, tako i kod nas.

Oporavak se neće osjetiti zbog visoke stope inflacije

MMF u izvješću podsjeća kako je Hrvatska i dalje jedina zemlja koja je na godišnjoj razini zabilježila pad gospodarskog rasta. Hrvatskoj ove godine prognoziraju rast od 0,8 posto, a malo bolji napredak trebao bi biti zabilježen sljedeće godine kada se očekuje rast od 1,8 posto.

Loša vijest je da građani ni ovaj slabi oporavak koji se očekuje ove godine neće osjetiti, prvenstveno zbog visoke stope inflacije. Ona bi, po prognozama MMF-a, ove godine u Hrvatskoj trebala iznositi 3,2 posto. Sljedeće godine bi se trebala smanjiti na 2,4 posto, zahvaljujući laganom oporavku gospodarstva.

Nužno smanjenje fiskalnog deficita

MMF napominje kako je izvoz prošle godine bilježio realan rast od 6 posto, da  bi se ove godine srozao na 2,4 posto. Znatan pomak ne očekuje se ni sljedeće godine, kada bi on trebao iznositi 3,4 posto.

Međunarodni monetarni fond ukazuje na realnost da će se stanje u javnim financijama dodatno pogoršati prije negoli se počnu uviđati prvi znakovi poboljšanja. U prilog nam ne ide ni činjenica da je fiskalni deficit u 2011. godini bio veći od 4 posto, pa MMF upozorava da je taj minus nužno smanjiti kako bi se osigurala stabilnost financija.

Nužna brža implementacija političkih odluka


"Rast u Europi je značajno usporen, što je posljedica globalnog šoka, ali i eskalacije dužničke krize u eurozoni, a to je potreslo povjerenje potrošača i smanjilo domaću potražnju", objašnjava se u izvješću MMF-a pod imenom "Plovidba olujnim vodama".

Zabrinjavajuće zvuči činjenica da je MMF za 2011. godinu prognozirao ekonomski rast od 2,3 posto na razini Europe, ali i da će u narednoj godini taj rast pasti na 1,8 posto. "Europski političari povukli su mnogo važnih poteza, no sada je potrebno hitno implementirati te odluke za kontroliranje krize koje su dogovorene u srpnju", kazao je šef europskog odjela Antonio Borges.

"Europski potencijal za rast je nevjerojatan! Ali..."

MMF smatra nužnim što raniju ratifikaciju sporazuma o Europskom fondu za stabilnost i jačanje fiskalnih pozicija kako bi se konsolidirala situacija na tržištu, te ulaganje dodatnih napora kako bi se vratilo povjerenje u bankarski sektor. "Europski potencijal za rast je nevjerojatan. Uz implementaciju pravih politika moguće ga je postići", zaključio je Borges.

Pročitajte više