Izvješće o koncentraciji azbesta u Vranjicu ocijenit će Stručna radna skupina

NAJNOVIJI razvoj događaja u naselju Vranjic doveo je do osnivanja Stručne radne skupine za ocjenu onečišćenja zraka azbestnim vlaknima.

Stručnu radnu skupinu osnovalo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zbog nepouzdanih rezultata ispitivanja koncentracije azbestnih vlakana u mjestu Vranjic i utvrđivanja stvarnog stanja kvalitete zraka, stoji u priopćenju Ministarstva.

Zadaća Stručne radne skupine je utvrditi pouzdane metode mjerenja koncentracije azbesta u atmosferi te ocjena izvješća koje je izradila tvrtka AND d.o.o. tijekom 2006. i 2007. na lokacijama Mravinačka kava, tvornica Salonit i mjestu Vranjic.

Ministarstvu će Stručna radna skupina morati predložiti ovlašteni laboratorij koji bi proveo mjerenja te analizirati propise Svjetske zdravstvene organizacije i propise EU o dopuštenoj koncentraciji azbestnih vlakana u okolišu.

Vlada je 2006. zadužila Ministarstvo zaštite okoliša za sanaciju tvornice Salonit. Za zbrinjavanje azbestnog otpada prilikom sanacije bio je zadužen Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Mjerenja koja su se provodila od 23. srpnja do 13. rujna 2007. pokazala su da je koncentracija azbestnih čestica u zraku bila od 0.1 do 0.2 čestica na prostorni centimetar, navodi Ministarstvo.

B.V.
Foto: Index

Pročitajte više