Izvješće OESS-a pozitivnije od prijašnjih, nužna primjena zakona

NOVO Izvješće o napretku Hrvatske u ispunjavanju međunarodnih obveza (Progress Report) misije OESS-a pozitivnije je od prijašnjih zbog napretka ostvarenog u području zakonodavstva i uprave, ali se sad Hrvatska mora usredotočiti na primjenu usvojenih zakona, rekao je u Zagrebu vođa misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby.

Veleposlanik Semneby istaknuo je kako je vrlo ohrabren izjavom hrvatskog premijera Ivice Račana u kojoj je pozvao sve koji to žele na povratak u Hrvatsku, napomenuvši kako očekuje da će je ne samo riječima, već i djelima pratiti i lokalni politički dužnosnici.

"Misija OESS-a zajedno s vladom priprema javnu kampanju o pomirbi i održivom povratku" kako bi do svih koji se žele vratiti došla poruka dobrodošlice koja će im olakšati takvu odluku, rekao je Semneby.

Uoči kampanje misija će provesti istraživanje kako bi vidjela o kojem je broju potencijalnih povratnika točno riječ, dodao je.

Misija istodobno ocjenjuje kako napori vlade u području obnove kuća napreduju dobro, a broj Srba koji su dobili pomoć za obnovu "značajno je povećan". Pozitivno je procijenjen i projekt vlade za rješavanje stambenog pitanja nekadašnjih vlasnika stanarskih prava, ali će misija konačnu ocjenu o njemu dati tek nakon što se počne provoditi.

S pitanjem povratka izbjeglica povezano je i pitanje prava nacionalnih manjina, koja su, kako ukazuje misija, značajno ojačana usvajanjem ustavnog Zakona o nacionalnim manjinama u prosincu 2002. a njime se daje sigurnost izbjeglicama koji se žele vratiti. Ističe se njegova djelomična provedba glede dodatnih zastupničkih mjesta za manjinske predstavnike u tijelima lokalne i regionalne samouprave i održavanja izbora za vijeća nacionalnih manjina.

I u područu reforme pravosuđa misija naglašava pomanjkanje značajnijih učinaka, iako konstatira da je povećan broj sudaca. Sudski postupci i dalje prekomjerno traju, a presude se ne provode. Projekt reforme pravosuđa, kaže se u izvješću, ne prati i donošenje odgovarajućih zakona, unatoč nekoliko nacrta zakona koje je pripremila vlada.

Misija u izvješću ocjenjuje da je poboljšana tehnička suradnja Hrvatske i Haškog suda i da se poduzimaju značajni napori u provjeri dvojbenih optužnica i omogućavanju nacionalnom pravosuđu da procesuira optužbe za ratne zločine. No ukupno se pravosudno tretiranje ratnih zločina u Hrvatskoj ocjenjuje složenim i podsjeća na potrebu pune suradnje s ICTY-em kao preduvjeta ostvarenja integracijskih napora Hrvatske.

Reformi zakonodavstva u području medija, kaže se u novom Progress Reportu, velik doprinos dalo je usvajanje Zakona o HRT-u u veljači, a još jedini mogući prijepor predstavlja postupak oko imenovanja Vijeća HRT-a. Napominje se da se HTV uglavnom oslobodio političke pristranosti, ali bi se trebao više baviti pitanjima izbjeglica i manjinskih prava. Zbog pritisaka lokalnih političara, lokalni mediji nemaju jasnu vlasničku sliku, a pristranim izvješćivanjem u pitanjima povratka izbjeglica u nekim područjima otežavaju proces pomirenja, stoji u izvješću.

Zamjećuje se napredak i u reformi policije te se upozorava na financijske i strukturne poteškoće većine nevladinih organizacija, pri čemu se od Vlade RH očekuje veća potpora u cilju izgradnje kvalitetnog civilnog društva.

Veleposlanik Semneby istaknuo je kako misija OESS-a u razdoblju do idućeg izvješća očekuje da će Hrvatska pokazati napredak u područjima u kojima su uočeni nedostaci, a osobito u stvarnoj primjeni usvojenih zakona i programa.

Na pitanje da prokomentira stajalište nekih hrvatskih političara da politička volja za povratkom izbjeglica nije sporna, ali da Hrvatskoj nedostaje novca, budući da je ostavljena da sama isfinancira cjelokupan program povratka i obnove, Peter Semneby rekao je kako povratak izbjeglica mora biti strateško pitanje hrvatske politike, a ne obveza prema međunarodnoj zajednici.

"Hrvatska vlada doista nosi najveći teret (financiranja) povratka izbeglica, ali osiguranje uvjeta za povratak moralo bi biti strateški cilj ukupne hrvatske politike, a ne samo pitanje ispunjavanja međunarodnih obveza", rekao je Semneby.

Pročitajte više