Jadranka Cigelj: Za HDZ je istina "nedisciplina"

"NEMAM nikakvih političkih ambicija, nakon svega što sam vidjela i doživjela u svojoj matičnoj stranci, hvala, ne bih", izjavila je za Index smijenjena predstojnica Vladina ureda za udruge, koja je također i izbačena iz HDZ-a.

"Iz stranke čiji sam član od 1990. sam izbačena zbog nediscipline. Naravno, zato što je za njih ono što sam izgovorila nedisciplina, iako je to istina", rezignirano komentira izbacivanje iz stranke.

Što se tiče njenih izjava da se "stidi mnogih udruga" i sumnji u iskrenost njihovih ciljeva, Cigelj se pita: "To sam rekla prije dvije godine i kako su baš sada iskopali te moje riječi".

Prije izbijanja afere Jadranka Cigelj je sa HDZ-om dogovorila, nakon što joj istekne mandat predstojnice Vladina ureda za udruge, povratak na staro radno mjesto: stranačke tajnice za ljudska prava i odnose s političkim udrugama. 

"Tražit ću povratak na to radno mjesto, iako sam izbačena iz stranke. Zakon o radu se mora poštovati." - govori nam.

"Javnosti sam duboko zahvalna, a za istinu sam spremna umrijeti"

Smijenjena predstojnica ističe da je duboko dirnula podrška najvećeg dijela javnosti, a s podsmjehom odgovara na optužbe kako je aferu iskoristila da se prikaže kao žrtva: "Oni koji me za to optužuju, poručujem neka malo bolje analiziraju značenje te riječi. Ali ne brinem zbog toga jer mi je nebrojeno ljudi iskazalo podršku i dalo mi snage. Javnosti sam duboko zahvalna, a za istinu sam spremna umrijeti.", poručuje pobornicima i oponentima.

"Istina se mora reći. Niti jednog trenutka nisam zažalila što sam ušla u otvoreni sukob sa Jadrankom Kosor. Ona govori neistinu jer mi je naložila da izvršim provjeru i čak sada, nakon svega odbija to priznati", ogorčena je Jadranka  Cigelj.

"Ne mislim da sam išta loše napravila, dobro sam obavljala svoj posao. Jedino sebi predbacujem što sam vjerovala Jadranki Kosor i što svaki njen navod nisam tražila napismeno".

Upitali smo je da li je zbog toga u "Otvorenom" lagala da ima kompromitirajuće snimke svoje dojučerašnje šefice? "Samo sam je htjela izbaciti iz cipela. Vidjeli ste kako se zabezeknula kada sam to rekla. Koliko mi je toga, što sada negira, ona govorila da uradim, tako da vjerojatno nije ni znala što sam ja to snimila".

Također u "Otvorenom" ste pomalo skrušeno rekli da premijeru Sanaderu niste htjeli smetati i opterećivati ga s ovim problemom. Zašto ste se tako postavili? "On je vjerojatno nešto znao i mislim da ga ne treba zamarati minornim stvarima, jer s obzirom koliko je bitnog posla imao posljednje dvije godine, ovo je doista sitnica"

"Zašto i za koga su toliki članovi HDZ-a poubijani i kosti im razbacane po masovnim grobnicama"

"Samo razmišljam o članovima HDZ-a koji su poubijani i mučeni u logoru u kojem sam i ja bila zatočena i čije su kosti porazbacane po masovnim grobnicama i iznad svega mi stoji jedno veliko zašto", odogovorila je Cigelj na pitanje da li je nakon svega razočarana postupkom stranke prema njoj, aludirajući na strašnu torturu koju je (kao i mnogi njeni stranački kolege) prošla u četničkim mučilištima na području Prijedora početkom rata u Bosni, a sada je iz stranke izbacuju oni koji su dosta poslije i uz prilično manje muke izgurali svoj staž u partiji.

Cigelj nakon svega tvrdi kako nema nikakav negativan stav prema NVO-ima koji djeluju u Hrvatskoj i odbacuje tvrdnje da je dobar dio tih organizacija produžena ruka stranih obavještajnih službi i interesa koji štete Hrvatskoj: "Nikako, u ove dvije godine sam s njima surađivala i nema ni govora o tome. Mislim da nevladine udruge i te kako doprinose razvoju demokracije i civilnog društva"

Zvonko Alač

Pročitajte više