Jadranka Kosor razgovarala s albanskim ministrom Islamijem i direktorom međunarodnog centra za razminiranje

Potpredsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor sastala se u utorak u Ženevi s albanskim ministrom vanjskih poslova Kastriotom Islamijem, priopćio je Vladin ured za odnose s javnošću.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, koja u Ženevi boravi povodom 60. zasjedanja Komisije za ljudska prava, izrazila je u razgovoru s Islamijem zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa između dvije zemlje.

Istaknula je da u ostvarivanju svojih primarnih ciljeva (EU i NATO), hrvatska Vlada nastoji razvijati dobre odnose sa zemljama u regiji. S Albanijom nema otvorenih pitanja, a Hrvatska podupire nastojanja albanske Vlade u pregovorima oko Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju. Naznačila je da će hrvatska ministrica za europske integracije uskoro posjetiti Albaniju. Na kraju je izvijestila o uspješnoj suradnji hrvatske Vlade i albanske zajednice u RH.

Zahvalivši se na informacijama, ministar Islami naglasio je važnost hrvatskih iskustava u procesu eurointegracija, dobre političke odnose između dviju Vlada te osobne kontakte s ministrom Žužulom s kojim bi se, kako vjeruje, trebao sastati na marginama skorašnje konferencije u Japanu.

Tijekom današnjeg popodneva potpredsjednica Kosor susrela se i s direktorom Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno razminiranje (GICHD) Martinom Dahindenom. Izvijestila ga je o ulozi Republike Hrvatske u Otavskom procesu, (uništenja mina na zalihama, supredsjedanjem Odborom za zaštitu žrtava mina i Odborom za uništenje mina na zalihama) te stanju razminiranja u Republici Hrvatskoj.

Oko 85 % sredstava za razminiranje od 1998. do 2003. godine u Republici Hrvatskoj izdvojeno je iz državnog proračuna. Potpredsjednica Kosor izvijestila je i o minskim žrtvama u Hrvatskoj. Direktor GICHD-a zahvalio je potpredsjednici Kosor na podacima i istaknuo otvorenost svoje organizacije za daljnju suradnju s Hrvatskom, posebice sa Zakladom Hrvatska bez mina, kaže se u prioćenju.

(Hina) xpp ysv

Pročitajte više