Jadranko Crnić prozvao za "grijeh struktura" Sabor, Ustavni sud i Vrhovni sud

BIVŠI predsjednik Ustavnog suda Jadranko Crnić jučer je na skupu pravnika u Opatiji za kršenje Ustava prozvao najviše pravne instance, Sabor, Ustavni i Vrhovni sud. Crnić nam je rekao da je u govoru optužio svih 700 prisutnih u dvorani, ali prije svega ove tri spomenute najviše pravne instance, i to za svojevrsni "grijeh struktura".

Prvo je Hrvatski sabor prekršio Ustav, rekao je Crnić, kada je Ustavnom sudu oduzeo dio nadležnosti organskim, "običnim", zakonom, a ne pravim ustavnim zakonom. Sabor je tada odlučio da se tužbama zbog prava na suđenje u razumnom roku više ne bavi Ustavni sud koji je postao zatrpan tim predmetima, nego redovni sudovi.

Ustavnom sudu zamjera što uopće nije reagirao. "Ustavni sud je šutio cijelo ovo vrijeme. Sve ustavne tužbe koje su im stizale, samo su prosljeđivali dalje na županijske sudove", kazao nam je Crnić. Po njemu, Ustavni sud je morao iskoristiti svoju ovlast i sam pokrenuti ocjenu ustavnosti Zakona o sudovima.

Treći "grješnik" je Vrhovni sud, kaže Crnić, jer je, zajedno sa županijskim sudovima, prihvatio nadležnost u predmetima koje im je Ustavni sud prosljeđivao. Crnić smatra da se to može još uvijek ispraviti. "Očekujem da će se idući saziv Sabora pozabaviti tim pitanjem i donijeti ustavni zakon".

Bivši predsjednik Ustavnog suda je spomenuo i činjenicu da je prije o ustavnim tužbama odlučivalo sudsko vijeće, a danas to čini sudac pojedinac. "Pa stoga postavljam pitanje, je li to prije bilo rasipanje resursa i snage, ili se danas tim ustavnim tužbama ne pridaje adekvatna važnost?", zapitao se Crnić.

No, Crnić nam je napomenuo da ovime nikako ne umanjuje napore koji su uloženi u reformu pravosuđa. "Priznajem da ne znam bi li i ja uspio učiniti drugačije", zaključio je Crnić na kraju.

D.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više