Jakovčić osudio Rebićevu izjavu

ISTARSKI župan Ivan Jakovčić osudio je danas jučerašnju izjavu HDZ-ova saborskog zastupnika Nike Rebića jer "omalovažava Istru i njezine građane potvrđujući pritom netrpeljivost prema Istri i visoku razinu netolerancije u glavama političara u Hrvatskoj".

Rebić je na jučerašnjem zasjedanju Hrvatskog sabora za Istrane zatražio "dvostruko dulji vojni rok zbog", kako je rekao, "lekcija iz povijesti o hrvatstvu".

Jakovčić je na konferenciji za novinare najoštrije osudio i izjavu predsjednika istarskog HDZ-a i potpredsjednika županijske Skupštine Marina Roce po kojoj su Istrani izbjegavali sudjelovati u Domovinskom ratu, što, rekao je župan, ne odgovara istini. Naprotiv, rekao je, postoci odaziva na mobilizaciju u Istri među najvišima su u odnosu na ostale dijelove Hrvatske, a lako se mogu provjeriti u MORH-u. On se pritom upitao ima li Roce nakon takve izjave moralno pravo nadalje voditi istarski HDZ.

"Predsjednik HDZ-a i premijer Ivo Sanader iskreno se trudi promijeniti odnos prema Istri i njezinim građani, a što se potvrđuje visokom razinom kvalitetnih odnosa i suradnje između Vlade i županijskog poglavarstva, ne samo kada je riječ o kapitalnim projektima u Istri, već i kada se govori o drugim pozitivnim odjecima takva odnosa", naglasio je Jakovčić. Međutim, dodao je, jedan dio HDZ-a i dalje, posebno onaj pazinski, nije dorastao razini takvih odnosa između Vlade i Istarske županije.

Istarski župan Ivan Jakovčić naglasio je kako će osnivanje Jadranske euroregije u Veneziji u ponedjeljak, u koju ulaze regije šest zemalja uz Jadransko more - Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora i Albanija - značiti dobar iskorak za daljnju suradnju na Jadranu.

(Hina) xdspo yln

Pročitajte više