Jakovčić: Proučit ćemo odluku o ustavnosti skidanja dvojezične ploče

ISTARSKI župan Ivan Jakovčić smatra da je pitanje dvojezične ploče na zgradi Županije ´jasno regulirano´ Statutom županije, no da će ipak ´proučiti situaciju´ nastalu nakon odluke Ustavnog suda da je skidanje hrvatskotalijanske ploče sa zgrade Županije u Pazinu 1998. bilo u skladu s tadašnjim, ali i važećim propisima.

Komentirajući odluku Ustavnog suda, Jakovčić je rekao da će Županija ´proučiti novonastalu situaciju´, iako on smatra da je u Statutu Istarske županije ´sve jasno regulirano´.

Prema njegovim riječima, Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina dvojezičnost je definirana i sve te regule pretočene su u Statut županije.

Predsjednik istarske Županijske skupštine Stevo Žufić kazao je pak kako u Statutu nije precizirana odredba o postavljanju dvojezične ploče na sjedište Istarske županije u Pazinu. Najavio je kako će se izmjenama i dopunama Statuta i to pitanje morati naknadno i precizno ugraditi u taj dokument.

Na zgradi u Pazinu sada stoji ploča na hrvatskom jeziku.

Saborski zastupnik Damir Kajin odluku Ustavnog suda ocijenio je nevjerojatnom, napominjući kako je Istarska županija jedina dvojezična županija nakon što su sporne odredbe statuta usuglašene s Ministarstvom pravosuđa nakon čega je Vlada odustala od traženja ustavnosti Statuta.

Kajin smatra kako potvrdu dvojezičnosti Istarske županije daju Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, svi dosadašnji međudržavni ugovori između bivše Jugoslavije i Italije, a posebice Statut Istarske županije koji jamči ravnopravnu službenu uporabu jezika nacionalne manjine.

´Ne želim vjerovati kako bi ova odluka Ustavnog suda mogla biti u funkciji politike i budućih izbora´, kazao je Kajin.

Ustavni sud je nakon više od četiri godine utvrdio da je skidanje hrvatsko-talijanske ploče sa zgrade Istarske županije bilo ustavno i da time nisu povrijeđena prava na ravnopravnu službenu uporabu jezika nacionalne manjine.

Pročitajte više