Jandroković priznao: Hrvatska je krivo izvijestila da će Haag rješavati granicu sa Slovenijom

"HRVATSKA je krivo izvijestila Europsku uniju kako se sa Slovenijom dogovorila da će međunarodna arbitraža za pitanje granice Hrvatske i Slovenije biti na međunarodnom sudu u Haagu", kazao je jučer predsjedajući Vijeća EU, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

Kazao je to u razgovorima s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem, prenosi slovenska izvještajna agencija STA.

"Hrvatska nije govorila istinu kad su tvrdili da je na Bledu između premijera Janeza Janše i Ive Sanadera postignut dogovor o arbitraži u Haagu. Taj susret samo je spomenuo Haag kao soluciju", kazao je Rupel dodajući kako mu je hrvatski ministar Jandroković priznao da je Slovenija u pravu.

EU pozdravila dogovor za Haag

Hrvatski ministar vanjskih poslova prije nešto više od mjesec dana, između ostalog i u razgovoru za slovensku agenciju STA, rekao kako je s nedavnim susretom predstavnika mješovite komisije za pripremu pravnog okvira za arbitražu formalno počela predaja Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Haagu. Već prije Europska unija pozdravila je načelan dogovor između Hrvatske i Slovenija da se arbitraža preda Haagu.

Kako je pak kazao Rupel, i dalje se traži pomoć treće strane, a još nije odlučeno gdje će se dati konačni sud za pitanje granica s Hrvatskom. Jandroković je priznao neistinu, ali nije se izjašnjavao po pitanju eventualne isprike Slovencima za ovaj gaf. 

Dan nakon abolicije, ponovo u nemilosti

Tako se svega dan nakon što ga je Vincent Degert, šef Delegacije Europske komisije, "abolirao" zbog gafa "which two chapter", čini se kako se Jandroković ponovno našao u nemilosti verbalne komunikacije.

Podsjetimo, u Rijeci je nedavno temeljem dogovora Sanader - Janša održan prvi sastanak hrvatsko-slovenskog povjerenstva na temu "podnošenja spora radi razgraničenja između Republike Hrvatske i Republike Slovenije pred međunarodnim tijelom". Predsjedavajući hrvatskog dijela povjerenstva je Davorin Rudolf, dok je slovenskog Miha Pogačnik.

Slovencima Haag nikako ne odgovara

Neki predstavnici Sabora ustvrdili su kako ne znaju što se događa u Rijeci, koje su za Hrvatsku sporne točke, niti na koji se način oformila hrvatska komisija u pregovorima. Recimo i to kako je slovenska strana otpočela pregovore s transparentnih 22 točke prijepora s Hrvatskom, koje su javno izrečene i prošle parlamentarnu proceduru, dok se s naše strane tek kalkulira da imamo oko 6 do 8 točaka koje bi mogle biti sporne!

Prije nekoliko dana na temu Haaga i arbitraže slovenski je predsjednik Danilo Tuerk u izjavi za Slovenski radio rekao kako nije sklon ideji da o graničnom sporu odlučuje Međunarodni sud pravde u Haagu. Tada je Tuerk ustvrdio kako se Slovenija poziva na načelo pravednosti, a sud u Haagu, prema njemu, nije dovoljno fleksibilan da bi mogao uzeti u obzir to načelo. Praksu suda u Haagu Tuerk je tada opisao "mehaničkom". 


I.Ć.
Foto: Index

Pročitajte više