Janša protiv Drnovšekove inicijative o granici

Slovenski premijer Janez Janša u srijedu se jasno distancirao od prijedloga predsjednika države Janeza Drnovšeka da se pitanje granice s Hrvatskom uredi sklapanjem privremenog graničnog sporazuma.

Janša je na konferenciji za novinare posvećenoj planovima Vlade u ovoj godini, odgovarajući na pitanja o Drnovšekovoj inicijativi rekao da ona nije dana ni u pismenoj ni u usmenoj formi i da "zapravo ne pridonosi rješavanju problema koji je ozbiljan".

"Vrijeme onih koji su to više od deset godina pokušavali riješiti je prošlo, riječ je o potezu koji nije najsretniji", rekao je Janša o Drnovšekovoj inicijativi po kojoj bi se do sklapanja konačnog rješenja mogao sklopiti privremeni granični sporazum s Hrvatskom.

Janša je rekao da je prošle godine morao prosvjedovati kod Drnovšeka zbog njegove potpore prijedlogu da se granični spor s Hrvatskom riješi arbitražom.

"Tu se radi o ozbiljnim stvarima, predsjednikove izjave nisu usklađene s Vladom", rekao je Janša novinarima. Dodao je da se u sadašnjem trenutku ne može očekivati napredak u vezi pitanja granice koje je dugo godina neriješeno, ali da se mogu očekivati rješenja u okviru približavanja Hrvatske Europskoj uniji ako ona, kako je rekao, bude ustrajala na tom putu.

Na slovenskim granicama s Mađarskom, Italijom i Austrijom sljedeće godine neće biti ni policijske kontrole, a režim na vanjskoj granici EU-a bit će šengenski, rekao je Janša, dodajući da to pruža mogućnost da se i granični problemi ubuduće rješavaju na novi način.

"Nisam pesimist", rekao je Janša govoreći o budućim odnosima s Hrvatskom. Dodao je da se s Hrvatskom nastavlja vrlo intenzivna gospodarska suradnja i da je Slovenija među državama koje najsnažnije podržavaju ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više