Japanski znanstvenici otkrili novu vrstu kitova

JAPANSKI su znanstvenici otkrili da osam kitova uhvaćenih sedamdesetih godina pripada novoj vrsti kitova koju su nazvali Balaenoptera omurai, prenosi britanski znanstveni časopis Nature.

Shiro Wada, s Državnog instituta za ihtiološka istraživanja u Japanu kazao je kako je to zaključeno na temelju posljednjeg istraživanja provedenog na ostacima osam primjeraka uhvaćenih sedamdesetih i jednom primjerku zamrznutom 1990.

Nova vrsta ovog sisavca po vanjskim obilježjima podsjeća na velikog sjevernog kita (Balaenoptera physalus) no nešto je manji od te vrste i kraći od 12 metara. Kosti glave Balaenoptera omurai šire su i plosnatije te imaju 200 usiju - rožnatih pločica koje se nalaze na mjestu gdje skupine kitova zubana ima zube. Veliki sjeverni kit ima ih manje.

Spomenutim vrstama kitova usi služe kao neka vrsta filtera koji tim sisavcima omogućuju da nakon usisavanja, ponekad i nekoliko tona morske vode, u njihovu organizmu ostanu planktoni i ribe, a izbaci se voda.

Istraživanje kostiju i genetičkog materijala pokazalo je da devet spomenutih primjeraka na kojima su obavljena istraživanja, pripada istoj obitelji kitova, te da se razlikuju od četiri do sada poznate živuće skupine kitova usana.

(Hina) mh dgk

Pročitajte više