Japanskom fizičaru Akiti Arimi uručena diploma dopisnoga člana HAZU-a

Dopredsjednica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Alica WertheimerBaletić uručila je večeras japanskom fizičaru Akiti Arimi diplomu dopisnoga člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Sretan sam što ulazim u novi znanstveni dom, rekao je Arima i dodao kako će to članstvo pojačati japansko-hrvatsku suradnju.

Ministar kulture Božo Biškupić tom je prigodom također uručio prof. Arimi jutros objavljen prijevod na hrvatski jezik njegove zbirke haiku pjesama "Einsteinovo stoljeće". Knjigu je objavila Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), a stihove je s engleskoga jezika na hrvatski preveo akademik Luko Paljetak.

Svečanu primanju u Akademijinim salonima još su nazočili japanski veleposlanik Kaname Ikeda, akademici August Kovačec, Ksenofont Ilakovac, Nikola Batušić, Vladimir Devide i Vladimir Paar.

Nakon primanja gosti su posjetili Strossmayerovu galeriju starih majstora, a zatim je prof. Akito Arima u velikoj dvorani HAZU-a održao predavanje o nuklearnoj simetriji.

Akito Arima (1930.) ugledni je svjetski fizičar, vodeći haiku pjesnik i japanski političar. Zastupnik je u japanskom državnom parlamentu.

(Hina) xmk ydd

Pročitajte više