Javila se i stranka Vesne Pusić, traže da se Bozanić javno ispriča zbog vjeroučitelja koji bi strijeljao

Foto: Hina, Facebook

GLAS, stranka koju su osnovali bivši HNS-ovci na čelu s Ankom Mrak Taritaš, Vesnom Pusić i Goranom Beusom Richemberghom, traži od Bozanića da se javno ispriča zbog snimke na kojoj zagrebački vjeroučitelj poziva na strijeljanje Stipe Mesića i Vesne Pusić.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Građansko-liberalni savez najoštrije protestira u povodu slučaja krajnje neprimjerenoga ponašanja i nedopustivih izjava Krešimira Bagarića, vjeroučitelja u Osnovnoj školi „Matija Gubec“ u Zagrebu jer one predstavljaju dosad u školama nezabilježeni govor mržnje koji ima i obilježja kaznenoga djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

GLAS podsjeća da vjeronauk u školama nikada nijebio niti smije biti zamišljen i izvođen kao politička propaganda, osobito ne kao indoktrinacija djece mržnjom prema drugima i drugačijima, kao sredstvo raspirivanja nacionalne i političke isključivosti i netrpeljivosti ili kao tribina za javno poticanje na nasilje i mržnju. Na žalost, prosvjetne vlasti nemaju nikakve mogućnosti ne samo utjecaja na izbor vjeroučitelja nego ni praćenja i valorizacije njihova rada u školama jer njih, prema Ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture kao jednome od tzv. Vatikanskih ugovora,  imenuju mjesni biskupi. Ta vrsta ekskluziviteta koja školskim odborima ni ravnateljima škola ne dopušta nikakvu vrstu utjecaja na izbor i zapošljavanje vjeroučitelja niti na nadzor njihova rada u izvođenju nastave vjeronauka krajnje je nedopustiva i svjedoči još jedan od razloga zbog kojih je neophodno potrebno pristupiti reviziji i mogućemu ukidanju tzv. Vatikanskih ugovora.

GLAS stoga poziva:

- nadbiskupa Josipa Bozanića kao mjesnoga ordinarija koji je odgovoran za imenovanja i postavljanja vjeroučitelja na području svoje dijeceze da bez ikakva odugovlačenja iskaže javnu ispriku svima koji su se našli na udaru govora mržnje vjeroučitelja Zagrebačke nadbiskupije Krešimira Bagarića, da ga odmah suspendira i onemogući mu daljnji rad u školama;

- Pravobraniteljicu za djecu da predloži način učinkovite zaštite djece od političke propagande i širenja govora mržnje u školama;

- Ministaricu znanosti i obrazovanja da do revizije tzv. Vatikanskih ugovora posebnim naputkom naloži prosvjetnoj inspekciji način praćenja i valorizacije rada vjeroučitelja u školama;

- Državno odvjetništv RH da po službenoj dužnosti istraži je li u slučaju koji je zabilježen u Osnovnoj školi Matije Gupca u Zagrebu došlo do počinjenje kaznenoga djela javnog poticanja na nasilje i mržnju;

- sve učenike i roditelje koji su svjedočili sličnim oblicima političke propagande i širenja govora mržnje u izvođenju nastave vjeronauka ili nekih drugih predmeta u školama da te slučajeve prijave Pravobraniteljici za djecu i nadležnim prosvjetnim vlastima", kaže GLAS u priopćenju.

Vjeroučitelj pozivao na strijeljanje Mesića i Pusić


Podsjetimo, Index je sinoć objavio snimku na kojoj se spomenutog vjeroučitelja čuje kako djeci na satu govori svoje političke stavove i pritom poziva na nasilje. Index je dobio snimku Bagarićeva divljanja na nastavi u jednom osmom razredu, snimio ga je jedan od učenika. Bagariću ovo nije prvi put da se tako ponaša pa je dijete skupilo hrabrosti da snimi vjeroučitelja i dostavi snimku Indexu.

>> IMAMO SNIMKU Vjeroučitelj djeci u Zagrebu: "Mesića i Pusićku treba strijeljati i baciti u septičku jamu"

Bagarić je učenicima govorio da bi trebalo strijeljati Stipu Mesića i Vesnu Pusić, hvalio ratnog zločinca Ratka Mladića i iznio niz problematičnih stavova koji ulaze u područje govora mržnje i pozivanja na nasilje.

O svemu se jutros oglasila i ministrica Blaženka Divjak koja je kazala kako je šokirana.

>> Ministrica Divjak najavila istragu zbog Indexove snimke vjeroučitelja: "Šokirana sam"

Pročitajte više