Je li stigao kraj ljeta? Temperature pale za 10 stupnjeva, kiša posvuda

Foto: Borna Filic/PIXSELL, DHMZ

TRENUTNE temperature u većem dijelu zemlje najmanje su deset stupnjeva niže nego što su bile proteklih dana. Blizu 30 je tek u Slavoniji i u dijelu Dalmacije, od Splita i južnije.

Tijekom dana očekuje se blaži pad temperature i u Slavoniji gdje će tada također pasti i kiša.

Pijavica kod Novigrada

Kako piše Istramet, jutros do 9 sati najviše kiše palo je u zaleđu Matulja, a količina raste iz minute u minutu. Postaja Stara Pošta zabilježila je 42 mm kiše. Obilnijih količina ima i na sjeverozapadu Istre, izdvojimo Dajlu (37 mm) i Novigrad (31 mm).

Na moru kod Novigrada je prema dojavama lovca na oluje Marka Korošca uz brojne munje zabilježena i pijavica koja se na svu sreću držala morske površine.

Slavonija i jug zemlje pošteđeni

Prema prognozi DHMZ-a lokalno je moguća obilnija oborina. Najmanje kiše očekuje se na krajnjem istoku te osobito jugu zemlje.

Na Jadranu većinom umjereno jugo koje će navečer na sjevernom dijelu okrenuti na buru. Najviša dnevna temperatura zraka na zapadu od 21 do 26, u Dalmaciji i u Slavoniji i Baranji od 25 do 30 °C.

Za danas je na snazi i upozorenje Meteoalarma. Za područje Like, Istre, Kvarnera te središnji dio Dalmacije na snazi je narančasto upozorenje. Moguća su jača grmljavinska nevremena, bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča.

Za drugi dio zemlje, osim za dubrovačko područje, na snazi je žuto upozorenje. Za Zagrebačko područje moguća je obilna kiša s grmljavinom zbog čega bi i manji broj građevina mogao biti poplavljen.

Sutra još svježije

Sutra se očekuje još više kiše te je na snazi za veći dio zemlje žuto upozorenje zbog lokalno jakih grmljavinskih nevremena i veće količine padalina.

Osim u Istri i na Kvarneru te na sjeveru Dalmacije gdje nema upozorenja.

Promjenjivo, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom te svježije, stoji u prognozi DHMZ-a za sutra.

Oborina će mjestimice biti obilnija, osobito u prvom dijelu dana. Vjetar većinom slab, uz grmljavinsko nevrijeme prolazno moguće pojačan, a u Dalmaciji povremeno umjereno jugo. Jutarnja temperatura od 13 do 18, na Jadranu uglavnom od 18 do 23, a najviša dnevna između 21 i 25, na istoku i jugu zemlje viša, od 25 do 28 °C.

Od utorka nešto toplije

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku očekuje se početkom tjedna.

Mjestimice će padati kiša, češće u kopnenim područjima, a na Jadranu su lokalno mogući i pljuskovi s grmljavinom.

Oborine će biti sve manje, a sunčana će razdoblja biti sve dulja prema sredini tjedna. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji i Baranji sjeverozapadni, a na Jadranu će zapuhati umjeren sjeverozapadnjak.

Dnevna temperatura zraka od utorka u porastu.

Pročitajte više