Jedan kamen i dva vlasnika u razmaku od 400.000 godina

MALENI kamen nepravilnoga oblika, koji je njemački arheolog pokupio tijekom šetnje u Maroku, devet godina poslije proglašen je jednim od najstarijih prikaza čovjeka u povijesti, piše časopis "Current Anthropology".

Australski arheolog Robert Bednarik izjavio je da je taj mali kipić star oko 400 tisuća godina.

Lutz Fiedler, njemački arheolog koji ga je pronašao, tvrdi da je "smiješni kamenčić" godinama stajao u njegovu uredu prije nego što ga je prije godinu dana pokazao Robertu Bednariku, jednome od najvećih svjetskih stručnjaka za tzv. acheuleenske tehnike koje su rabili čovjekovi preci.

"Prije devet godina pronašao sam šest centimetara dugačak kamen u dolini Draa u južnome Maroku, a ponio sam ga jer mi se svidio osjećaj koji kamen daje kad ga čovjek drži u ruci", izjavio je Fiedler, kojega je već tada oblik kamena podsjetio na ljudski lik, na isti način kao i nekoga prije 400 tisuća godina.

"Bednarik tvrdi da je kamen oblikovala priroda, ali na njemu ima tragova koji pokazuju da je njegov oblik mijenjao i čovjek", tvrdi Fiedler. Tragovi na kamenu tipični su za razdoblje u kojemu su čovjekovi preci tek počinjali simbolično prikazivati ljudsko tijelo.

(Hina) rug dgk

Pročitajte više