Jelko Kacin: Jeremiću, ne igramo nogometnu utakmicu! Govorimo o budućnosti Srbije!

IZVJESTITELJ Europskog parlamenta Jelko Kacin oštro je danas reagirao na izjavu ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića, koji je nedavno kazao kako je u procesu eurointegracija Srbija za sada učinila svoj dio posla, te da je lopta sada prebačena u dvorište EU-a.

Kacin je u izjavi srpskim medijima rekao kako se u ovom slučaju ne radi o komentarima nogometne utakmice, već o budućnosti njegove zemlje.

"Ne ulazi EU u Srbiju, već se Srbija priključuje Europskoj uniji. Sve dok gospodin ministar bude mislio da je njegov zadatak komentirati nogometnu utakmicu, on neće biti ministar vanjskih poslova na zadatku i na razini približavanja Srbije Europskoj uniji", upozorio je Kacin.

On je rekao da EU trenutno nema pozitivan odgovor na nedavnu aplikaciju Srbije za kandidaturu za članstvo u Uniji, koju je Beograd podnio na samom kraju prošle godine, te ponovio da uvjet za pozitivan odgovor i dalje ostaje puna suradnja s Haškim sudom.

Kacin je otvoreno rekao kako i glavni haški tužitelj Serge Brammertz i dalje upozorava na nedovoljnu podršku javnosti u Srbiji izručenju ratnog zločinca Ratka Mladića, te da je EU još uvijek šokiran percepcijom Mladića kao narodnog heroja.

Upravo je proboj, koji bi omogućio da se Srbija suoči sa svojom prošlošću kako bi bila spremna za svoju budućnost, sada izazov za srpske političare, rekao je Kacin.

"Sve dok bude imala svoje nacionalne junake u 90-im godinama, istaknute u liku i djelu Ratka Mladića, Srbija ne može odgovoriti na očekivanja EU-a i ne može se približiti Europskoj uniji", objasnio je Kacin u svojoj izjavi.

Pročitajte više