Jeste li kupili opasan proizvod: Zbog kroma C&A povukao s tržišta cipelice za bebe

ZBOG kemijskih analiza provedenih na kožnim cipelicama za bebe, a koje su pokazale da sadrže krom, C&A je u Europi odlučio sa tržišta povući dotični proizvod te zauzvrat nude zamjenu za neki drugi proizvod ili dobivanje novca.

U Europi se od rujna 2010. godine prodalo čak 15 tisuća ovih cipelica, dok je 5 tisuća povučeno iz prodaje. "U Hrvatskoj je u prodaji bilo ukupno 92 komada cipelica, a broj povrata  je 86 komada", priopćili su C&A.

Krom nastao nakon kontrola


"Sa žaljenjem što je  dotična roba završila u prodaji ispričavamo se svim našim kupcima", rekao je Thorsten Rolfes, glasnogovornik C&A Europe. Objašnjavaju da su cipelice prije isporuke prošle procese osiguranja kvalitete te tvrde da su pronađeni udjeli kroma nastali oksidacijom koja se dogodila nakon kontrola.

C&A je na neispravnost ovih cipelica upozorio jedan njemački časopis za potrošače. "Nađeni udjeli kroma (VI) upućuju na moguću oksidaciju soli kroma (III) koja se obično upotrebljava pri štavljenju kože. Što je uzrok tom procesu još nije u potpunosti razjašnjeno. Prema izjavama stručnjaka, krom (VI) može izazvati kožne alergije, što nije slučaj s kromom (III)", pišu iz C&A.

Pročitajte više