Jesu li zaista teroristi pokolj u Parizu dogovorili preko PlayStationa?

Foto: Hina

KRVAVI teroristički napad na Pariz koji je iza sebe ostavio 132 mrtvih i nekoliko stotina ranjenih mogao je biti planiran i dogovaren uz pomoć Playstationa 4, piše britanski Telegraph.

Iako ta vijest nije službeno potvrđena, postoji značajan broj indicija koje upućuju na takvo nešto.

Nakon što se potjera premjestila u Belgiju gdje je,prema dostupnim dokazima, napad planira, u racijama je pronađen najmanje jedan Playstation 4, ali ni ta informacija nije potvrđena.

Belgijski ministar unutarnjih poslova Jan Jambon prije nekoliko dana upozorio je da bi ISIS za svoje ciljeve mogao koristiti Playstation mrežu, dodavši kako su takvi slučajevi već zabilježeni. Playstation mrežu je, naime, jako teško pratiti, svakako teže od drugih komunikacijskih sistema.

PlayStation mrežu je teško pratiti

"PlayStation 4 je teže pratiti od WhatsAppa", rekao je Jambon.

"Najsloženija komunikacija među teroristima ide preko PlayStationa 4. Jako je teško našim serverima dekriptirati takvu komunikaciju", dodao je.

U međuvremenu, izvješća sugeriraju da su napadači komunicirali s kontaktima u Siriji koristeći se enkripcijskim oruđem.

Većina praćenja komunikacije fokusira se na smartphonove, razne aplikacije za dopisivanje, društvene mreže kao što je Facebook, email, pozive i slično. Međutim, postoji još mnoštvo nestandardnih načina za komuniciranje preko interneta. Tu svakako teroristima mogu poslužiti vrlo popularne igračke konzole. PlayStation 4 prodan je do sada u preko 25 milijuna primjeraka, a Sony electronics ima preko 65 milijuna prijavljenih korisnika. Korisnici mogu komunicirati preko chata, mikrofonom, a brojne igre nude opciju komunikacije unutar same igre što je prilično teško pratiti i kontrolirati.


Dakle, s jedne strane PlayStation 4 teže je pratiti u tehničkom smislu, s druge strane ne spada u primarne načine komunikacije koji se kontroliraju. A možda i najveća prednost kod komunikacije ovim putem za teroriste je činjenica što je mreža korisnika toliko ogromna pa je lakše proći neopaženo.

Postoji čak i mogućnost da se poruke prenose potpuno drugačijim načinima nego što je pisanje. Primjerice, moguće je poruku napisati mecima na zidu neke online igre ili nešto slično, a takve je načine komunikacije praktički nemoguće uhvatiti.

Sigurnost Sonyja nema veliku reputaciju

Znakovita je stvar i to što Sony nema veliku reputaciju kad je u pitanju sigurnost. Godine 2011. godine hakirana je PlayStation mreža, a to je pogodilo 77 milijuna korisnika kojima su ukradeni podaci. Veliki napad dogodio se i u prosincu prošle godine kada su iscurili mnogi osobni podaci o slavnim osobama.

Ipak, valja još jednom ponoviti da zasad nema detaljnijih, a kamoli službenih, informacija o tome je li iza napada u Parizu stoji komunikacije preko PlayStationa. Iako je PlayStation nađen u pretragama kuća terorista, ne treba značiti da im je on služio za komunikaciju.

Pročitajte više