Joca Amsterdam: Nisam kriv, sve su mi namjestili Hrvati

MEDIJI u Srbiji veliki su prostor posvetili suđenju mafijaškom bosu Sretenu Jociću zvanom Joca Amsterdam koje je jučer počelo u Beogradu, prenoseći njegove izjave i komentare sa prvog dana suđenja Ivi Pukaniću, u kojima ovaj tvrdi kako nije kriv i da su mu ubojstvo "namjestili Hrvati".

Dnevni list Danas prenosi da su sva trojica optuženih kojima se sudi u ovom postupku - Sreten Jocić, Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović, dovedeni u zgradu Specijalnog suda u Beogradu pod vrlo jakim mjerama osiguranja kakve su primjenjivane i ranije prilikom suđenja kriminalnoj grupi poznatoj pod nazivom "Zemunski klan", uz pratnju kolone policijskih vozila i džipova. Suđenje prati veliki broj novinara, među kojima su predstavnici gotovo svih značajnijih beogradskih medija, ali i novinari iz velikog broja hrvatskih medija.

Beogradski list Blic u izvještaju prenosi riječi zamjenika posebnog tužitelja Jovice Jovanovića, koji je iz optužnice pročitao da je Jocić od naručitelja ubojstva dobio najmanje milijun i pol eura za ubojstvo Pukanića, koje je naručeno zbog njegovog pisanja o kriminalnim grupama povezanim sa švercom duhana u regiji.

Optužnica ne navodi identitet naručitelja ubojstva

Jocić je, prema optužnici, naredio Slobodanu Đuroviću da ubojstvo izvrši što prije zbog mogućnosti da Pukanić nastavi sa iznošenjem informacija o kriminalnom djelovanju naručitelja ubojstva, nudeći mu za to dodatnu nagradu. Iako je upravo Jocić u dosadašnjem istražnom postupku osumnjičen da je naručio i platio Pukanićevo ubojstvo, njegovo ime tužitelj u optužnici nije spomenuo u tom kontekstu, odnosno u optužnici se ne navodi identitet naručitelja Pukanićevog ubojstva.

B92 prenosi Jocićevu izjavu da ne poznaje ostale optužene, te da je uhićen samo na temelju policijsko-političkog dogovora da se Hrvatskoj napravi ustupak. Jocić, prenosi B92, tvrdi da je uhićen zbog navodne informacije tajnih službi prema kojima on može ugroziti predsjednika Srbije Borisa Tadića i to na račun srpske, crnogorske, hrvatske i albanske mafije.

Jocić: Nemam veze sa ubojstvom Pukanića, sve su mi namjestili Hrvati

Jocić je rekao da u sudskim spisima nema niti jednog dokaza niti izjave svjedoka koji ga terete za umiješanost u Pukanićevo i Franjićevo ubojstvo, a navodi se i da će na suđenju biti saslušano i ukupno šest zaštićenih svjedoka,

Beogradski Press piše kako je Jocić pre sudskim vijećem izjavio i da nema nikakve veze sa ovim zločinom i da su mu "sve namjestili Hrvati", te da je suđenje zapravo "policijsko-politička igra da se kriminal izveze u Srbiju". "Nisam se vratio u Srbiju da bih se bavio kriminalom, došao sam da bih se bavio biznisom i da ulažem u privatizaciju. Nažalost, netko misli da ja mogu biti smetnja crnogorsko-hrvatskoj, a posebno albanskoj mafiji, da oni peru novac u Srbiji. Zasmetao sam i nekim srpskim tajkunima" objasnio je Jocić.

Početku suđenja Jociću, Milovanoviću i Kuzmanoviću značajan prostor posvetio je i zagrebački Nacional, čiji je suvlasnik bio ubijeni Ivo Pukanić. Nacional prenosi kako je Jocić izjavio kako su tvrdnje da predstavlja opasnost po predsjednika Srbije apsolutno neistinite, da on nikada ne bi nanio štetu Srbiji, te da je za neke moćnike u Hrvatskoj idealno da Pukanićevo ubojstvo ne bude rasvijetljeno, jer bi time bila "raspakirana kriminalno-policijska-politička prošlost regije te spriječena njezina kriminalna budućnost".

Pročitajte više