Europska komisija o Superligi: Projekt je suprotan europskim vrijednostima

Foto: TheSuperLeague

DVANAEST najvećih europskih klubova objavilo je sinoć da pokreće novu Superligu, zatvoreno natjecanje u kojemu će igrati samo najjači klubovi i koje će biti direktna konkurencija Ligi prvaka.

"Dvanaest bogatih europskih klubova postiglo je u kasno u nedjelju dogovor o osnivanju novog nogometnog natjecanja Superlige, u kojoj bi sudjelovalo 20 klubova, izvijestio je Real Madrid, čiji je predsjednik izabran za čelnog čovjeka tog natjecanja.

U tom novom natjecanju sudjelovali bi španjolski Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid, zatim engleski Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United te talijanski Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu, kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača.

Reakcije u nogometnom svijetu pljušte, a stižu i iz političkih krugova.

Johnson i Macron složni: Superliga je štetna

Među prvima reagirali su britanski premijer Boris Johnson te francuski predsjednik Emanuel Macron.

"Planovi za europsku Superligu bili bi vrlo štetni za nogomet i mi podržavamo nogometne vlasti u poduzimanju akcije", objavio je Johnson na službenom profilu na Twitteru.

"Udarili bi u srce domaće lige i zabrinuli navijače diljem zemlje. Uključeni klubovi moraju odgovoriti svojim navijačima i široj nogometnoj zajednici prije poduzimanja daljnjih koraka", dodao je britanski premijer. Macron se odmah usprotivio toj najavi.

"Predsjednik Republike pozdravlja stajalište francuskih klubova da odbiju sudjelovanje u europskom nogometnom projektu Superlige, koji ugrožava načelo solidarnosti i sportskih zasluga."

Orban: Ljepota i veličina najveće svjetske igre leži u činjenici da ona pripada svima. Bogati si je ne mogu prisvojiti a sebe

Superligu je komentirao i mađarski premijer. Viktor Orban je također protiv te ideje.

Premijer Viktor Orban vjeruje u jedinstvo sporta na europskoj razini, kao i u načelo solidarnosti, i pozdravlja snažno protivljenje europske nogometne organizacije UEFA planovima za stvaranje europske Superlige, poručio je Orban putem svog glasnogovornika.

"Mađarska je uvjerena da ljepota i veličina najveće svjetske igre leži u činjenici da ona pripada svima, a bogati je ne mogu prisvojiti za sebe", podvukao je mađarski premijer.

Europska komisija: Projekt Superlige u suprotnosti je s europskim vrijednostima

Superligu je komentirala i Europska komisija. To je na Twitteru učinio potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas.

"Moramo braniti europski model sporta utemeljen na vrijednostima, na različitosti i uključivosti. Ne dolazi u obzir da bude rezerviran za nekoliko bogatih i moćnih klubova koji žele prekinuti veze s nacionalnim savezima", napisao je Schinas, povjerenik za promicanje europskog načina života.

Prekid veza sa savezima doveo bi do uskraćivanja potpore amaterskom nogometu, ustvrdio je Schinas.

"Univerzalnost, uključivost i različitost su ključni elementi europskog sporta i našeg europskog načina života", istaknuo je povjerenik.

Pročitajte više