Još danas i sutra vruće, a onda veliki pad temperature, grmljavina, tuča...

Foto: DHMZ, Marin Tironi/Pixsell

JOŠ danas i sutra bit će vrlo vruće i sparno, a onda slijedi osjetno zahlađenje, barem u kopnenom dijelu zemlje. Danas će temperature ići do 35 stupnjeva, a na dubrovačkom području moguć je i toplinski val.

> INDEX VREMENSKA PROGNOZA

Već sutra bit će koji stupanj niže temperature u cijeloj zemlji, a već od kasnog poslijepodneva na sjevernom dijelu Jadrana te u unutrašnjosti se očekuje snažan pad temperature, javlja DHMZ.

"Prijepodne u većini predjela djelomice sunčano. Zatim na zapadu i na većem dijelu Jadrana jače naoblačenje mjestimice s kišom, pljuskovima i grmljavinom, osobito navečer i u noći na utorak. Ponegdje će biti i obilnije kiše.

U istočnoj Slavoniji zadržat će se pretežno vedro, a na krajnjem jugu uglavnom suho. Na Jadranu umjereno jugo. Krajem dana i u noći na sjevernom će dijelu zapuhati vrlo jaka i olujna bura, a u unutrašnjosti vrlo jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar uz osjetno osvježenje.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 22, na moru od 22 do 26, a najviša dnevna uglavnom između 27 i 32°C", vremenska je prognoza DHMZ-a za sutra.

U utorak bi u središnjem dijelu zemlje temperature mogle biti oko 20 stupnjeva.

Upaljen i Meteoalarm

Za sutra je za neke dijelove zemlje na snazi i Meteoalarm. Gospićka i karlovačka regija su pod narančastim upozorenjem, dok su riječka i zagrebačka pod žutim upozorenjem.

Sve zbog lokalnih grmljavinskih nevremena i jake kiše.

"U nastavku rujna vrijeme će biti znatno drukčije - svježije, vjetrovitije, kišovitije... Štoviše, ponegdje će biti i olujnih nevremena, osobito u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, gdje će nevolje prouzročiti i bura, posebice podno Velebita i olujna", piše Vakula za HRT.

"Novi tjedan na kopnu donosi izraženiju promjenu vremena i osjetno osvježenje. Lokalno su vrlo vjerojatna i grmljavinska nevremena praćena jakim vjetrom, pa i tučom, najprije u ponedjeljak popodne u zapadnim predjelima, a u utorak i u ostatku unutrašnjosti. U srijedu pak uglavnom suho i sunčano, a vjerojatnost za pljuskove opet raste u četvrtak.

I na Jadranu vrućina će popustiti, no ponegdje će, na žalost, biti i burno, uz nevere, koje su u ponedjeljak prema večeri vjerojatne na sjevernom Jadranu, a u utorak su lokalno moguće i duž ostatka obale. Najviše će osvježiti na sjevernom dijelu, a zapuhat će i jaka do olujna bura. Najmanje kiše i najblaži pad temperature vjerojatno će biti na krajnjem jugu. U srijedu će biti suho i sunčano, no već od četvrtka opet nestabilnije", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

 

Pročitajte više