Josip Bozanić naslovni kardinal papinskog zavoda sv. Jeronima

SVETA STOLICA obavijestila je rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu Juru Bogdana, da će naslovni kardinal crkve svetog Jeronima biti Josip Bozanić.

Nakon smrti hrvatskog kardinala Franje Kuharića, crkva svetog Jeronima nije imala svoga kardinala.

Još nije odlučeno kada će se održati svečana misa u crkvi s kardinalom Bozanićem, ali bez obzira na to zagrebački nadbiskup postaje s dobivanjem kardinalske titule odmah i naslovnim kardinalom crkve svetog Jeronima.

Ivan Pavao II. održat će sutra konzistorij na kojem će proglasiti 30 novih kardinala među kojima i zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića.

Nakon svečana konzistorija u utorak ujutro, kardinali će poslije podne primati čestitke na određenim prostorima u Vatikanu. Bozanić će primati čestitke u atriju dvorane "Pavla VI.", od 16,30 do 18,30 sati u utorak.

Veliko zanimanje vlada i glede samog održavanja konzistorija, odnosno držanja Ivana Pavla II. Naime, Papa sve teže govori, pa će vjerojatno i sutra, kao što se dogodilo u nedjelju tijekom beatifikacije Majke Tereze od Calcutte, drugi čitati njegove govore. Premda su liječnici preporučali Ivanu Pavlu II. izbjegavanje svih napora, Papa se ne zaustavlja.

"Uzaludno je Papi predložiti smanjenje obveza", rekao je šef Ureda za tisak Svete Stolice Joaqin Navarro Valls.

Pročitajte više