Josipović izrazio žaljenje: Moja izjava o muslimanima je imala potpuno drugačiji motiv i smisao



PREDSJEDNIK Ivo Josipović telefonski je danas razgovarao s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem objasnivši mu da je njegova izjava imala potpuno drugačiji motiv i smisao, te da je, na upit novinara o radikalizaciji u regiji kazao da do nje "ne može doći jer svi dijelimo iste, europske vrijednosti", priopćeno je iz Izetbegovićevog ureda.

Izrazio je žaljenje ako je njegova izjava u BiH javnosti doživljena kao stigmatizacija vjerskih uvjerenja. Takva interpretacija je netočna, istaknuo je Josipović pozivajući se na svoj dosadašnji rad u kome je, kako kaže, dokazao da u potpunosti poštuje uvjerenja svih vjernika u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Josipović je također naveo kako on u svojim međunarodnim kontaktima kontinuirano snažno podržava euroatlantske težnje naše zemlje, te da pritom uvijek naglašava svoje stajalište da u Bosni i Hercegovini ne postoji opasnost radikalizacije.

Podsjetimo, hrvatski predsjednik u intervjuu za Reuters istrčao se s nekoliko nepromišljenih rečenica, među kojima je i zaključak da je "Hrvatska u osjetljivoj situaciji zato što graniči s BiH u kojoj živi puno muslimana". Josipović je muslimane u BiH stavio u kontekst nereda u arapskom svijetu, posebno u Libiji, kazavši da bi ih takva zbivanja mogla radikalizirati.

Josipović izazvao zgražanje u BiH: "Hrvatski predsjednik podsjetio je na neke bivše političare"

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je kako Josipović "svojim izjavama najviše šteti nemuslimanima u BiH".  "Volio bih da ova izjava gospodina Josipovića nije točno prenesena ili da je izvučena iz konteksta", komentirao je Komšić Josipovićeve riječi.


"Ukoliko je izjava točna, onda mi je zaista žao što Josipović nakon toliko komunikacije i ostvarenih kontakata ne razumije odnose koji vladaju u BiH. Ovo me uvelike podsjeća na stavove nekih bivših političara susjednih zemalja koji su svoju pogrešnu procjenu i politiku u BiH već platili političkim i historijskim porazom", prenosi San Komšićevu izjavu uz zaključak kako Josipović od ovakvih izjava ne može imati političku korist.

Na kontroverzni Josipovićev intervju reagirao je i Safet Softić, predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH. Softić je posebno razočaran jer je Josipović, kako kaže, dosadašnjim radom zadobio veliko povjerenje svih građana BiH.

"Ne mogu reći ima li ta izjava veze s formiranjem vlasti u BiH ili je izazvana činjenicom da su takve izjave primamljive za Europsku uniju", kaže Softić, te ističe kako su Bošnjaci od Josipovića očekivali da će biti regionalni lider u izgradnji boljih odnosa i pomirenju među narodima.

Pročitajte više