Josipović: Nije Europska unija osudila Gotovinu i Markača



"HRVATSKA i dalje može završiti pregovore s Europskom unijom do kraja lipnja ove godine", izjavio je Ivo Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom na kavu" uz dodatak da će pregovori "ako se ne završe do lipnja, biti završeni nešto kasnije".

Josipović se nada da će Hrvatska u EU ući najkasnije do 13. siječnja 2013. godine. To će, međutim, teško biti moguće ukoliko se ostvare nedavne najave o dovršenju pregovora tek nakon ljeta. Naime, nakon što Hrvatska dovrši pregovarački proces, mora još provesti referendum o EU, a zatim i potpisati ugovor o pristupanju koje moraju ratificirati sve zemlje članice, kao i Europski parlament. Proces ratifikacije, procjenjuje se, mogao bi trajati i do dvije godine.

"Generale nije osudila EU"

Josipović je svjestan da se u javnosti stvara negativna percepcija prema EU, posebno nakon presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču. "Presudu protiv generala nije donijela ni Europska unija, ni Srbija, već sud Ujedinjenih naroda kojima i Hrvatska pripada", imao je potrebu istaknuti Josipović.

U žalbi na presudu, smatra predsjednik, inače ugledni pravnik, potrebno je pokušati osporiti tezu o udruženom zločinačkom pothvatu, koji čini okosnicu optužnice protiv generala. "To je bitno osporiti zbog povijesne istine, a kada bi obrani to pošlo za rukom, otpale bi i brojne inkriminacije iz presude", kaže Josipović. Međutim, predsjednik je također naglasio da brijunski transkripti nisu jedini dokaz na kojem je Haški sud utemeljio svoju presudu, kao što se u javnosti zadnjih dana percipira.

Pročitajte više