Josipović o smanjenju RTV pretplate: Naglo rezanje može biti opasno

NAKON Vladine najave smanjenja radiotelevizijske pristojbe s 80 na 60 kuna oglasili su se mnogi koji tvrde da se time želi urušiti jedini javni servis u Hrvatskoj. To su ponovili producenti, ali i novinari i sindikati.

Nikola Kristić, predsjednik ogranka HND-a, rekao je da donošenje ove odredbe usred poslovne godine upropaštava HRT i pogoduje globalnim igračima na medijskom tržištu koji vrše pritisak na Vladu. Upozorio je da HRT zbog manje pretplate neće moći ispuniti zakonske obveze, poput uzimanja vanjske produkcije, plaćanja prava ZAMP-u, a upitna je i sudbina hrvatskog filma. Svjestan je da se HRT mora restrukturirati i da sindikati ne bježe od toga. "Pozivanje na Europsku uniju u ovakvim slučajevima je besmisleno jer Unija ne traži novi zakon o HRT-u već samo financijski nadzor i transparentnost poslovanja", rekao je.

Josipović: Naglo rezanje može biti opasno

O pitanju rezanja RTV pretplate oglasio se danas i predsjednik Ivo Josipović. "Apeliram na oprez u donošenju odluke jer naglo rezanje, s obzirom na broj zaposlenih ljudi i s obzirom na očekivanja od televizije, može biti opasno, ali odluka je u nadležnosti Vlade i parlamenta, i očekujem da će se dobro razmisliti prije donošenja konačne odluke", kazao je danas u Sisku za Petrinjski radio Ivo Josipović.

HND će obavijestiti Svjetsku i Europsku federaciju novinara, Europsku komisiju i sve vlade EU-a


HND je i priopćenjem pozvao Vladu da "hitno odustane od nakane da snizi HRT-ovu pristojbu, jer je riječ o napadu na slobodu javnog medija, odnosno na njegovu financijsku i programsku neovisnost".

"Udar na financijsku neovisnost javnog medija smatra se u Europi izravnim miješanjem politike u neovisnost uređivačke politike. Javni servis ne smije biti ovisan o volji Vlade, on mora biti neovisan o svakoj političkoj moći. HND će o ovoj namjeri Vlade obavijestiti Svjetsku i Europsku federaciju novinara, Europsku komisiju i sve vlade EU-a.", piše u priopćenju.

HND podsjeća Vladu da je tijekom pregovora o pristupanju Europskoj uniji samo privremeno zatvoreno poglavlje 10 - Informacijsko društvo i mediji. To je poglavlje zatvoreno u okviru postojećih zakonskih rješenja i njihovo radikalno mijenjanje bi moglo dovesti do njegova ponovnog otvaranja.

"Uvjereni smo da Vlada najavom smanjenja radiotelevizijske pristojbe, makar to bilo i nesvjesno, radi protiv ulaska RH u EU, što bi se moglo reflektirati i na završno izvješće EU-a o procesu pristupanja. Vladin potez, također, sigurno neće dovesti do poboljšanja standarda građana. On je protivan njihovim interesima i interesima hrvatskog društva, te će dodatno produbiti financijske i programske probleme na HRT-u", završava priopćenje.  

Tko će se oporaviti od ovoga?

Predsjednica Sindikata novinara na HTV-u Sanja Šegedin rekla je kako se nove mjere Vlade kose sa smjernicama Unije, kako su licemjerne i kako HRT neće moći provesti digitalizaciju u ovim uvjetima. Njen zamjenik Željko Valčić otišao je korak dalje, pa ustvrdio da se radi o političkoj ucjeni, a upitao je i gdje je bila pravna država do sada ako je znala da su se na HRT-u, kako je jučer ustvrdio ministar Ivan Šuker, događale nezakonitosti, te pozvao na ostavku ministra Biškupića.

Marija Nemčić posebno se osvrnula na izjavu ministra Ivana Šukera kako je premijerka Jadranka Kosor posebno osjetljiva na HRT. "Možda da je radila u HEP-u, sada bi nam struja bila jeftinija", rekla je.

Producenti pak smatraju kako bi trebalo obaviti detaljnu analizu medijskog prostora u Hrvatskoj, a ne donositi odluku "od čijih se posljedica ni HRT, ni cijela audiovizualna zajednica nikada neće oporaviti". Smatraju kako će zbog smanjenja preplate izgubiti jedinu televiziju "koja njeguje funkciju javnog televizijskog servisa na ovim prostorima".

"Vladin napad na neovisnost medija"

Smanjenje pretplate smatraju Vladinim napadom na neovisnost televizije te direktnim pogodovanjem stranim interesima u hrvatskom medijskom prostoru, a "koje dosljedno već dulje vrijeme podržava i Vijeće za elektroničke medije". Dodaju kako smo došli do finala prodaje i trgovine hrvatskim nacionalnim interesima. "Ovim potezom prodajemo ono što se naizgled ne može prodati: hrvatsku kulturu i nacionalni identitet", stoji u otvorenom pismu Hrvatske udruge producenata.


Producenti pišu da se smanjenjem pretplate ugrožava neovisnost i budućnost jedinog televizijskog servisa koji proizvodi program za djecu i mlade, obrazovne i dokumentarne emisije, dramski program. Smatraju kako se time pogoduje stranom kapitalu čiji je jedini interes profit i servisiranje javnosti zabavnim sadržajima "neupitno loše kvalitete".

Idu i do Europske komisije


"Spremni smo prosvjedovati i kod Europske komisije, uvjereni da će njeni članovi uvidjeti tragične posljedice ovakve odluke i, nadamo se, pomoći nam u očuvanju vlastitog nacionalnog identiteta, kada to već nismo u stanju učiniti sami", stoji u otvorenom pismu Hrvatske udruge producenata ministru Biškupiću.

"Vlada vodi politiku ili se pokloni ili ukloni"

Smanjenje RTV pristojbe komentirao je danas u Saboru i IDS-ov Damir Kajin. "Vlada vodi politiku ili se pokloni ili ukloni", kazao je Kajin. Ustvrdio je i kako će, bude li Vlada poduprla komercijalne televizije u zahtjevima da se na HRT-u ne može reklamirati nakon 18 sati, HRT kao javni servis biti ugašen.

Kajin je, kako je kazao, svjestan da je broj zaposlenih na HRT-u prevelik i da se ta kuća mora restrukturirati, no ne od danas do sutra. "Bitka za opstojnost HRT-a jednaka je bitki za demokraciju", zaključio je Kajin.

Pročitajte više