Josipović: Povjeravanje istrage o Darfuru dokaz da je ICC proradio

Odluka Vijeća sigurnosti UNa da istragu ratnih zločina u sudanskoj pokrajini Darfur povjeri Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), dokaz je da je taj sud ne samo formalno već i stvarno počeo s radom, ocijenio je u petak jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za međunarodno kazneno pravo prof. Ivo Josipović.

"Ta je odluka dokaz da Međunarodni kazneni sud počinje sa svojim radom efektivno a ne samo na papiru", kazao je u telefonskoj izjavi prof. Josipović s Pravnog fakulteta u Zagrebu, dodajući da se radi o "važnom datumu u razvoju međunarodnog kaznenog prava".

Za kompromis po kojem su se Sjedinjene Države prestale protiviti da ICC preuzme Darfur u zamjenu za imunitet od progona njihovim državljanima koji bi počinili zločine u Sudanu, Josipović je rekao da predstavlja "nužnu, ali pozitivnu stepenicu" jer je sigurno da SAD ne bi pristao na jurisdikciju nad svojim vojnicima.

Komentirajući neuspješno nastojanje SAD-a da se istraga zločina u Darfuru, u kojem se broj poginulih procjenjuje na 180.000, umjesto ICC-u povjeri nekon 'ad hoc' tribunalu u Africi, on je ocijenio kako je "SAD tražio rješenje koje podržava njegov negativan stav prema ICC-u, ali je većina međunarodne zajednice mislila drugačije".

"Dobro je da su Sjedinjene Države u ovom slučaju oslušnule bilo međunarodne zajednice i same napravile kompromis", istaknuo je.

Na traženje da komentira činjenicu kako je to prvi put da međunarodni sud reagira na ratne zločine genocidnih razmjera, koji se još uvijek događaju, Josipović je kazao kako je "što se prava tiče to povijesna okolnost".

"Genocid je već počinjen, no on se i dalje događa. Što se prava tiče to je povijesna okolnost da je proradio stalni univerzalni sud, koji se doduše još uvijek bori za svoju univerzalnost ali u tome dobro napreduje", kazao je.

Do sada je ukupno 98 zemalja ratificiranjem postalo strankama Statuta ICC-a, među kojima i Hrvatska, a 139 ga je potpisalo.

U Darfuru je u sukobu između provladinih milicija "džandžavida" i pobunjenika od sredine 2002. ubijeno oko 180.000 ljudi, tri milijuna je protjerano iz svojih domova.

Vijeće sigurnosti odobrilo je slanje 10.000 pripadnika Mirovnih snaga UN-a koji bi nadzirali provedbu mirovnog sporazuma između islamističke vlade u Kartumu i kršćansko-animističkih pobunjenika s juga zemlje, kojim je završen 21-godišnji građanski rat u Sudanu.

(Hina) xdh ydv

Pročitajte više