Josipović: Prijevremeni izbori su mogući ako dođe do promjene odnosa snaga u Saboru



FAVORIT za pobjednika u drugom krugu predsjedničkih izbora je u već nekoliko nastupa dao naslutiti kako Jadranka Kosor ima njegovu potporu, ali da je u slučaju uspješnog Sanaderovog puča u HDZ-u spreman i na novo preslagivanje karata na hrvatskoj političkoj sceni.

"Prijevremeni izbori su mogući ako bi došlo do promjene odnosa snaga u Saboru i bude uskraćena potpora Vladi" - rekao je Josipović te na pitanje hoće li možda raspisivanje prijevremenih izbora biti njegov prvi potez rekao: "Pričekajmo jer ne treba prejudicirati, sada je potrebna stabilnost, ali ukoliko dođe do takve situacije u saboru, postoji mogućnost".

Logično rješenje


U slučaju da Vlada gubi legitimitet raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora je jedino logično rješenje.

Koliko je to realno, teško je procijeniti u ovom trenutku. Ako Sanader sa sobom povuče pet zastupnika, vladajuća koalicija više bi jedva imala dovoljan broj ruku za većinu u Saboru, što bi premijerku Kosor stavilo u nezgodan položaj u kojemu bi pomoć morala tražiti od oporbe.

Sudeći po dosadašnjim izjavama, ne čini se da im je to namjera, ali prvi čovjek oporbe još se treba očitovati o ovom pitanju. Drugo je pitanje namjerava li Sanader aktivirati svoj zastupnički mandat i povlačiti za sobom HDZ-ove zastupnike. Jedini razumni motiv za to bila bi osveta prema Kosor.

Pročitajte više