VIDEO INTERVJU Josipović: Uzme li SDP glasove Glavaševih zastupnika, moj sigurno neće dobiti

Foto: Index, Video: Dario Dalmacija

S IVOM JOSIPOVIĆEM razgovarali smo u njegovom uredu na zagrebačkom Pravnom fakultetu kamo se vratio nakon što je uspio postati prvi hrvatski predsjednik koji nije zadržao drugi mandat. Uz predavanja i konzultacije sa studentima Josipović se hobistički bavi i politikom. Prije četiri mjeseca osnovao je stranku u koju su se uključili uglavnom otpadnici iz SDP-a.

Ankete mu koaliciji s još troje otpadnika, Radimirom Čačićem, Slavkom Linićem i Jadrankom Kosor, predviđaju osvajanje od jednog do najviše tri mandata. Strašan je to pad za čovjeka koji je prije samo deset mjeseci glasove brojio u stotinama tisuća, a izgubio je za samo 30 tisuća glasova. No, takav pad nije nezabilježen. Slično je prije pet godina doživio i Milan Bandić umislivši da 900 tisuća glasova s predsjedničkih izbora išta znači na parlamentarnima. Bandić nije tada osvojio ni jedan mandat, a Josipović se još uvijek nada.

Zahvalan je SDP-u, ali smatra da loše rade 

"Vjerojatno se dio podrške istopio jer se nisam želio vratiti u SDP. I dok sam bio predsjednik sam znao da SDP ne provodi socijaldemokratsku politiku, ali nisam o tome govorio jer uloga predsjednika nije da bude oporba vladi. Jako sam zahvalan SDP-u što mi je platio pola kampanje. U stranku je došlo puno ljudi iz SDP-a zadovoljni razinom socijaldemokracije u toj stranci i nadam se da ćemo imati nekoliko mandata. Za jedan ili dva mandata bih rekao da to nije loš rezultat za stranku koja postoji tek četiri mjeseca"“, rekao je Josipović.

Nikada s crnokošuljašima

Kako sada stvari stoje u noći izbora brojat će se svaki glas i svaki mandat. Čini se da ni jedan od dva velika bloka neće moći samostalno osigurati većinu potrebnu za formiranje vlade. Josipović je, ako mu je za vjerovati, postavio prilično jasan uvjet.

"Za mene ne postoji mogućnost da koaliramo s HDZ-om, ali neću ni sa SDP-om ako budu surađivali s HDSSB-om. Moja stranka sigurno neće koalirati s crnokošuljašima", tvrdi nekadašnji predsjednik, a sada kandidat za Sabor za jako malim izgledima.

Za sve su krivi mediji

Zašto Ivo Josipović smatra da bi predsjednici Republike trebalo osigurati veći utjecaj u provođenju politika i kako je došlo do toga da se nađe u koaliciji s Jadrankom Kosor te zašto, tipično političarski smatra da su za srozavanje političkih tema krivi mediji, a ne političari pogledajte u videointervjuu.

Pročitajte više