Julija Timošenko izgubila i potporu u parlamentu

KOALICIJA parlamentarnih stranaka koje su u ukrajinskom parlamentu podržavale premijerku Juliju Timošenko se raspala, objavio je predsjednik ukrajinskoga parlamenta Volodimir Litvin. Parlament je na taj način otvorio put stvaranju novog političkog savezništva koje će biti naklonjeno novoizabranom predsjedniku Viktoru Janukoviču.

Janukovič je na predsjedničkim izborima održanima 7. veljače pobijedio Timošenko koja je nakon toga odbacivala pozive da odstupi s premijerske pozicije nakon poraza na predsjedničkim izborima. Nakon današnjega raspada "narančaste" koalicije koja je podržavala premijerku, prema ukrajinskom zakonu, u roku od 30 dana se mora oblikovati nova koalicija.

Nova koalicija će se najvjerojatnije oblikovati oko Janukovičeve Stranke regija. Ako se to ne dogodi u roku od 30 dana, Janukovič kao novi predsjednik, ima ustavno pravo raspustiti parlament i raspisati prijevremene parlamentarne izbore.

Timošenko je dosad u parlamentu imala potporu koalicije koju je premijerka osnovala s bivšim predsjednikom Viktorom Juščenkom.

Pročitajte više